Determination of pure muscle protein by the direct method via total creatinine
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880911" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880911 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení čistých svalových bílkovin přímou metodou přes celkový kreatinin
Original language description
Cílem metodiky je umožnit stanovení obsahu čisté svalové bílkoviny v masných výrobcích přímou metodou. U trvanlivých fermentovaných masných výrobků dochází v průběhu fermentace k proteolytickým změnám, které mohou následně snižovat zjištěnou hodnotu obsahu čistých svalových bílkovin. Kreatin a kreatinin jsou charakteristické složky svalové tkáně a jejich testování jsou používána ke stanovení přítomnosti masa v potravinářských produktech. Vztah mezi obsahem čistých svalových bílkovin a kreatinem je lineární a rovněž rozsah hodnot obsahu kreatinu v 1 g kontraktilních svalových bílkovin při srovnání výsekových částí vepřového, hovězího a skopového masa je velmi úzký. Veškerý kreatin a kreatin fosfát jsou v kyselém prostředí a za působení vysoké teploty převedeny na kreatinin. Stanoví se obsah celkového kreatininu v kyselém hydrolyzátu a obsah čistých svalových bílkovin (ČSB) se vypočítá z empirického vztahu. Inovace předkládaného postupu spočívá v zařazení adsorpce kreatininu na halloysit, čímž dochází k odstranění interferujících látek.
Czech name
Stanovení čistých svalových bílkovin přímou metodou přes celkový kreatinin
Czech description
Cílem metodiky je umožnit stanovení obsahu čisté svalové bílkoviny v masných výrobcích přímou metodou. U trvanlivých fermentovaných masných výrobků dochází v průběhu fermentace k proteolytickým změnám, které mohou následně snižovat zjištěnou hodnotu obsahu čistých svalových bílkovin. Kreatin a kreatinin jsou charakteristické složky svalové tkáně a jejich testování jsou používána ke stanovení přítomnosti masa v potravinářských produktech. Vztah mezi obsahem čistých svalových bílkovin a kreatinem je lineární a rovněž rozsah hodnot obsahu kreatinu v 1 g kontraktilních svalových bílkovin při srovnání výsekových částí vepřového, hovězího a skopového masa je velmi úzký. Veškerý kreatin a kreatin fosfát jsou v kyselém prostředí a za působení vysoké teploty převedeny na kreatinin. Stanoví se obsah celkového kreatininu v kyselém hydrolyzátu a obsah čistých svalových bílkovin (ČSB) se vypočítá z empirického vztahu. Inovace předkládaného postupu spočívá v zařazení adsorpce kreatininu na halloysit, čímž dochází k odstranění interferujících látek.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
—
OECD FORD branch
10406 - Analytical chemistry
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK21020199" target="_blank" >QK21020199: Determination of pure muscle proteins by direct method</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
978-80-7305-954-5
Regulation ID
SVS/2023/175437
Technical parameters
ISBN 978-80-7305-954-5
Economical parameters
Odhadované náklady za předpokladu, že laboratoř vybavení nemá, souvisí s pořízením přístrojového vybavení, laboratorního skla a pomůcek, chemikálií a ochranných pracovních pomůcek. Největší část, přibližně 250 tis. Kč jsou náklady na pořízení přístrojů (analytické váhy, sušárna, centrifuga, spektrofotometr, vortex), dalších asi 50 tis. Kč představuje laboratorní sklo a potřeby (pipety, indikátorové papírky, centrifugační zkumavky….). Odhadované celkové náklady na zavedení metodiky by byly asi 300 tis. Kč. Ekonomický přínos lze spatřovat ve zjednodušení metody stanovení obsahu čistých svalových bílkovin, jelikož proces a vybavení pro stanovení nepřímou metodou je mnohem složitější a nákladnější, jedná se zejména o drahé přístrojové vybavení (analyzátor bílkovin, spalovací jednotka), nutnost použití digestoře a časová náročnost.
Certification body designation
Státní veterinární správa, Slezská 100/7, Praha 2, 120 00
Date of certification
—
Method of use
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy