Enriched Hen Eggs Quality
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880090" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880090 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vfu.cz/files/upload/1401/2022%20LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf" target="_blank" >https://www.vfu.cz/files/upload/1401/2022%20LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kvalita obohacených slepičích vajec
Original language description
Předložená práce je zaměřena na porovnání chuti bílků, žloutků a celých slepičích vajec. Jedná se o vejce označená jako obohacená, zakoupená v tržní síti. Celkem byly vytvořeny 4 skupiny vajec. První skupinu obohacených slepičích vajec tvoří vejce označená prodejci jako Cereální vejce. Druhou skupinu představují slepičí vejce označená jako Fitness vejce. Třetí skupinu vajec tvoří vejce označená jako Omega vejce. Čtvrtá, poslední skupina, je kontrolní skupina podestýlkových, neobohacených, vajec. Všechna vejce byla po uvařena a předložena 12 hodnotitelům. Hodnocení probíhalo anonymně ve zkušební místnosti, která je vybavena hodnotitelskými kójemi a splňuje kritéria mezinárodních norem, která jsou na zkušební místnosti kladeny (ČSN ISO 8589). Získaná data byla zpracována ve statistickém programu UNISTAT v testu ANOVA a poté bylo provedeno mnohonásobné porovnání v Tukey-HSD testu. Z výsledků vyplývá, že mezi danými skupinami vajec nebyl prokázán statisticky průkazný rozdíl (P < 0,05) v chuti jejich bílků, žloutků a celých vajec.
Czech name
Kvalita obohacených slepičích vajec
Czech description
Předložená práce je zaměřena na porovnání chuti bílků, žloutků a celých slepičích vajec. Jedná se o vejce označená jako obohacená, zakoupená v tržní síti. Celkem byly vytvořeny 4 skupiny vajec. První skupinu obohacených slepičích vajec tvoří vejce označená prodejci jako Cereální vejce. Druhou skupinu představují slepičí vejce označená jako Fitness vejce. Třetí skupinu vajec tvoří vejce označená jako Omega vejce. Čtvrtá, poslední skupina, je kontrolní skupina podestýlkových, neobohacených, vajec. Všechna vejce byla po uvařena a předložena 12 hodnotitelům. Hodnocení probíhalo anonymně ve zkušební místnosti, která je vybavena hodnotitelskými kójemi a splňuje kritéria mezinárodních norem, která jsou na zkušební místnosti kladeny (ČSN ISO 8589). Získaná data byla zpracována ve statistickém programu UNISTAT v testu ANOVA a poté bylo provedeno mnohonásobné porovnání v Tukey-HSD testu. Z výsledků vyplývá, že mezi danými skupinami vajec nebyl prokázán statisticky průkazný rozdíl (P < 0,05) v chuti jejich bílků, žloutků a celých vajec.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena a technologie potravin LI. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-876-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
195-198
Publisher name
Veterinární univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 12, 2022
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—