Influence of rye leaven maturation on gluten allergenicity
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880105" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880105 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vfu.cz/files/upload/1401/2022%20LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf" target="_blank" >https://www.vfu.cz/files/upload/1401/2022%20LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv zrání žitného kvasu na alergenní potenciál lepku
Original language description
Celiakie je nejčastějším onemocněním imunitního původu zprostředkovaná z potravin. Cílem práce bylo zjistit vliv doby fermentace žitného kvasu na alergenní potenciál lepku. V práci byla analyzována imunoreaktivita žitné mouky a žitného kvasu v rozmezí 16-tidenní fermentace sendvičovou ELISA metodou. Použité byly monoklonální protilátky R5. V práci bylo zjištěno, že se vzrůstající dobou fermentace žitného kvasu stoupala imunoreaktivita. Nárůst imunoreaktivity byl způsoben štěpením lepku mikroorganismy žitného kvasu na jednodušší peptidy. Nicméně nárůst alergenního potenciálu pro celiaky, se nepředpokládá z důvodu etiopatogeneze onemocnění, kdy problém představuje nerozštěpená makromolekula lepkových bílkovin.
Czech name
Vliv zrání žitného kvasu na alergenní potenciál lepku
Czech description
Celiakie je nejčastějším onemocněním imunitního původu zprostředkovaná z potravin. Cílem práce bylo zjistit vliv doby fermentace žitného kvasu na alergenní potenciál lepku. V práci byla analyzována imunoreaktivita žitné mouky a žitného kvasu v rozmezí 16-tidenní fermentace sendvičovou ELISA metodou. Použité byly monoklonální protilátky R5. V práci bylo zjištěno, že se vzrůstající dobou fermentace žitného kvasu stoupala imunoreaktivita. Nárůst imunoreaktivity byl způsoben štěpením lepku mikroorganismy žitného kvasu na jednodušší peptidy. Nicméně nárůst alergenního potenciálu pro celiaky, se nepředpokládá z důvodu etiopatogeneze onemocnění, kdy problém představuje nerozštěpená makromolekula lepkových bílkovin.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena a technologie potravin LI. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-876-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
169-173
Publisher name
Veterinární univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 12, 2022
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—