Occurence of H. pylori in individual goat and sheep milk samples from selected farms in the Czech Republic
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880124" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880124 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/00/7300.pdf" target="_blank" >https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/00/7300.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výskyt H. pylori v individuálních vzorcích kozího a ovčího mléka z vybraných farem v České republice
Original language description
Helicobacter pylori v současné době infikuje asi polovinu světové populace. Jedná se o patogenní bakterii, která způsobuje řadu onemocnění gastrointestinálního traktu. Způsoby přenosu infekce H. pylori nejsou dosud přesně známy. Jako jeden z možných zdrojů se jeví potraviny a pitná/mořská voda. Často zmiňovanou potravinou v souvislosti s možností infekce H. pylori je mléko. V této studii bylo analyzováno 164 individuálních vzorků mléka. Konkrétně se jednalo o mléko ovčí (n = 119) a kozí (n = 45). K detekci H. pylori byla použita molekulárně biologická metoda Nested-PCR. Přítomnost H. pylori ve vzorcích byla potvrzena detekcí genu glmM. Z celkového množství 164 vzorků bylo na přítomnost H. pylori pozitivně testováno 44 (26,8 %) mlék. U ovčího mléka byla přítomnost H. pylori prokázána u 33 (27,7 %) vzorků. U kozího mléka pak u 11 (24,4 %) vzorků. Vzhledem k zoonotickému potenciálu této infekce je riziko možného přenosu H. pylori mlékem pro konzumenty nezanedbatelné.
Czech name
Výskyt H. pylori v individuálních vzorcích kozího a ovčího mléka z vybraných farem v České republice
Czech description
Helicobacter pylori v současné době infikuje asi polovinu světové populace. Jedná se o patogenní bakterii, která způsobuje řadu onemocnění gastrointestinálního traktu. Způsoby přenosu infekce H. pylori nejsou dosud přesně známy. Jako jeden z možných zdrojů se jeví potraviny a pitná/mořská voda. Často zmiňovanou potravinou v souvislosti s možností infekce H. pylori je mléko. V této studii bylo analyzováno 164 individuálních vzorků mléka. Konkrétně se jednalo o mléko ovčí (n = 119) a kozí (n = 45). K detekci H. pylori byla použita molekulárně biologická metoda Nested-PCR. Přítomnost H. pylori ve vzorcích byla potvrzena detekcí genu glmM. Z celkového množství 164 vzorků bylo na přítomnost H. pylori pozitivně testováno 44 (26,8 %) mlék. U ovčího mléka byla přítomnost H. pylori prokázána u 33 (27,7 %) vzorků. U kozího mléka pak u 11 (24,4 %) vzorků. Vzhledem k zoonotickému potenciálu této infekce je riziko možného přenosu H. pylori mlékem pro konzumenty nezanedbatelné.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník abstraktů XLVIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-828-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
10
Pages from-to
227-236
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 1, 2022
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—