All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

WHC: principles and methods of evaluation in fresh meat

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880155" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880155 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-1-casopisu-maso-rok-2022/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-1-casopisu-maso-rok-2022/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    WHC: význam a metody hodnocení v čerstvém mase

  • Original language description

    Water holding capacity (WHC) vyjadřuje schopnost masa zadržovat ? vázat vodu. V průběhu mnoha desetiletí byla zavedena řada různých metod k hodnocení WHC. Metody, které se používají pro stanovení WHC, převážně detekují tzv. volnou vodu v mase. Tato frakce se uvolňuje z imobilizované vody v mase, která představuje v okamžiku porážky zvířete okolo 85% veškeré vody v mase. Imobilizovaná voda je poutána kapilárními silami v síti myofibrilárních bílkovinných řetězců (filament) a při slabším tlaku nemůže z masa vytékat. Volná voda se nachází mimo sítě myofibrilárních bílkovin, ze svalového vlákna vytéká i při nižším tlaku a při manipulacích spojených se skladováním, balením či zpracováním masa. Metody stanovení WHC se dělí na přímé a nepřímé. Mezi přímé metody patří ztráta odkapáním, ztráta tepelnou úpravou a metody hodnocení tzv. vyjádřitelné vlhkosti. Z posledně jmenovaných metod se nejvíce rozšířila centrifugace. K nepřímým metodám hodnocení WHC patří např. postupy založené na spektroskopii.

  • Czech name

    WHC: význam a metody hodnocení v čerstvém mase

  • Czech description

    Water holding capacity (WHC) vyjadřuje schopnost masa zadržovat ? vázat vodu. V průběhu mnoha desetiletí byla zavedena řada různých metod k hodnocení WHC. Metody, které se používají pro stanovení WHC, převážně detekují tzv. volnou vodu v mase. Tato frakce se uvolňuje z imobilizované vody v mase, která představuje v okamžiku porážky zvířete okolo 85% veškeré vody v mase. Imobilizovaná voda je poutána kapilárními silami v síti myofibrilárních bílkovinných řetězců (filament) a při slabším tlaku nemůže z masa vytékat. Volná voda se nachází mimo sítě myofibrilárních bílkovin, ze svalového vlákna vytéká i při nižším tlaku a při manipulacích spojených se skladováním, balením či zpracováním masa. Metody stanovení WHC se dělí na přímé a nepřímé. Mezi přímé metody patří ztráta odkapáním, ztráta tepelnou úpravou a metody hodnocení tzv. vyjádřitelné vlhkosti. Z posledně jmenovaných metod se nejvíce rozšířila centrifugace. K nepřímým metodám hodnocení WHC patří např. postupy založené na spektroskopii.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    33

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    45-50

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database