WHC: principles and methods of evaluation in fresh meat
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880155" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880155 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-1-casopisu-maso-rok-2022/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-1-casopisu-maso-rok-2022/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
WHC: význam a metody hodnocení v čerstvém mase
Original language description
Water holding capacity (WHC) vyjadřuje schopnost masa zadržovat ? vázat vodu. V průběhu mnoha desetiletí byla zavedena řada různých metod k hodnocení WHC. Metody, které se používají pro stanovení WHC, převážně detekují tzv. volnou vodu v mase. Tato frakce se uvolňuje z imobilizované vody v mase, která představuje v okamžiku porážky zvířete okolo 85% veškeré vody v mase. Imobilizovaná voda je poutána kapilárními silami v síti myofibrilárních bílkovinných řetězců (filament) a při slabším tlaku nemůže z masa vytékat. Volná voda se nachází mimo sítě myofibrilárních bílkovin, ze svalového vlákna vytéká i při nižším tlaku a při manipulacích spojených se skladováním, balením či zpracováním masa. Metody stanovení WHC se dělí na přímé a nepřímé. Mezi přímé metody patří ztráta odkapáním, ztráta tepelnou úpravou a metody hodnocení tzv. vyjádřitelné vlhkosti. Z posledně jmenovaných metod se nejvíce rozšířila centrifugace. K nepřímým metodám hodnocení WHC patří např. postupy založené na spektroskopii.
Czech name
WHC: význam a metody hodnocení v čerstvém mase
Czech description
Water holding capacity (WHC) vyjadřuje schopnost masa zadržovat ? vázat vodu. V průběhu mnoha desetiletí byla zavedena řada různých metod k hodnocení WHC. Metody, které se používají pro stanovení WHC, převážně detekují tzv. volnou vodu v mase. Tato frakce se uvolňuje z imobilizované vody v mase, která představuje v okamžiku porážky zvířete okolo 85% veškeré vody v mase. Imobilizovaná voda je poutána kapilárními silami v síti myofibrilárních bílkovinných řetězců (filament) a při slabším tlaku nemůže z masa vytékat. Volná voda se nachází mimo sítě myofibrilárních bílkovin, ze svalového vlákna vytéká i při nižším tlaku a při manipulacích spojených se skladováním, balením či zpracováním masa. Metody stanovení WHC se dělí na přímé a nepřímé. Mezi přímé metody patří ztráta odkapáním, ztráta tepelnou úpravou a metody hodnocení tzv. vyjádřitelné vlhkosti. Z posledně jmenovaných metod se nejvíce rozšířila centrifugace. K nepřímým metodám hodnocení WHC patří např. postupy založené na spektroskopii.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
33
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
45-50
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—