All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

What is the use of tannin-protein precipitation? Proteolysis during ripening of dry fermented sausages and its effect (not only) on the content of "pure" protein

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880159" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880159 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-3-casopisu-maso-rok-2022/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-3-casopisu-maso-rok-2022/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    K čemu je srážení bílkovin taninem? Proteolýza během zrání trvanlivých fermentovaných salámů a její vliv (nejen) na obsah "čistých" bílkovin

  • Original language description

    Během fermentace a zrání trvanlivých fermentovaných salámů (TFS) nastává proteolýza myofibrilárních a sarkoplazmatických bílkovin. Výsledkem je vznik peptidů, aminokyselin (AMK), příp. i dalších nízkomolekulárních dusíkatých sloučenin. Tyto látky pozitivně ovlivňují chuť hotových výrobků, ale snižují podíl tzv. čistých bílkovin. Proteolýza v TFS se obvykle studuje stanovením podílů bílkovinného a nebílkovinného dusíku, elektroforetickými technikami nebo měřením uvolněných AMK během zrání. Na příkladu 11 vzorků díla a 11 vzorků salámu poličan jsou vyjádřené změny v podílech celkových bílkovin a čistých bílkovin během třítýdenního zrání. Úbytek čistých bílkovin v řádu několika málo jednotek procent je během výroby TFS zcela přirozený a v žádném případě není spojen se snížením kvality. K průkazu použití libového masa postačuje proto stanovení podílu celkových bílkovin a kolagenu ve vzorcích masných výrobků.

  • Czech name

    K čemu je srážení bílkovin taninem? Proteolýza během zrání trvanlivých fermentovaných salámů a její vliv (nejen) na obsah "čistých" bílkovin

  • Czech description

    Během fermentace a zrání trvanlivých fermentovaných salámů (TFS) nastává proteolýza myofibrilárních a sarkoplazmatických bílkovin. Výsledkem je vznik peptidů, aminokyselin (AMK), příp. i dalších nízkomolekulárních dusíkatých sloučenin. Tyto látky pozitivně ovlivňují chuť hotových výrobků, ale snižují podíl tzv. čistých bílkovin. Proteolýza v TFS se obvykle studuje stanovením podílů bílkovinného a nebílkovinného dusíku, elektroforetickými technikami nebo měřením uvolněných AMK během zrání. Na příkladu 11 vzorků díla a 11 vzorků salámu poličan jsou vyjádřené změny v podílech celkových bílkovin a čistých bílkovin během třítýdenního zrání. Úbytek čistých bílkovin v řádu několika málo jednotek procent je během výroby TFS zcela přirozený a v žádném případě není spojen se snížením kvality. K průkazu použití libového masa postačuje proto stanovení podílu celkových bílkovin a kolagenu ve vzorcích masných výrobků.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    33

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    14-20

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database