Mercury content in the market carp from the czech ponds
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880264" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880264 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/00/7300.pdf" target="_blank" >https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/00/7300.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Obsah rtuti v tržních kaprech z českých rybníků
Original language description
Cílem této studie bylo zhodnotit celkový obsah rtuti ve tkáních (svalovina, slezina, ledvina, játra, šupiny, gonády a mozek) tržního kapra obecného (Cyprinus carpio) ulovených ve třech rybnících (Jaroslavický, Strachotínský, Vrkoč) nacházejících se v povodí řeky Moravy v České republice. Celková rtuť byla stanovena metodou atomové absorpční spektrometrie na přístroji AMA 254. Nejvyšší průměrný obsah rtuti v rybníku Jaroslavický byl zjištěn ve svalovině, naopak nejnižší šupinách. Nejvyšší průměrné hodnoty rtuti v případě rybníka Vrkoč byly zjištěny ve svalovině, naopak nejnižší v gonádách. Na lokalitě Strachotín se rtuť v kaprech také nejvíce kumulovala ve svalovině, naopak nejméně rtuti bylo nalezeno opět v šupinách a gonádách. Obsah rtuti mezi jednotlivými orgány ryb ze stejné lokality vykazoval statisticky významný rozdíl. Hodnoty obsahu rtuti ve svalovině ve všech případech vyhověly hygienickému limitu do 0,5 mg.kg-1, to znamená, že rtuť nepředstavuje riziko pro konzumenty těchto komerčně chovaných ryb a benefity konzumace ryb převyšují potenciální riziko z pohledu obsahu rtuti.
Czech name
Obsah rtuti v tržních kaprech z českých rybníků
Czech description
Cílem této studie bylo zhodnotit celkový obsah rtuti ve tkáních (svalovina, slezina, ledvina, játra, šupiny, gonády a mozek) tržního kapra obecného (Cyprinus carpio) ulovených ve třech rybnících (Jaroslavický, Strachotínský, Vrkoč) nacházejících se v povodí řeky Moravy v České republice. Celková rtuť byla stanovena metodou atomové absorpční spektrometrie na přístroji AMA 254. Nejvyšší průměrný obsah rtuti v rybníku Jaroslavický byl zjištěn ve svalovině, naopak nejnižší šupinách. Nejvyšší průměrné hodnoty rtuti v případě rybníka Vrkoč byly zjištěny ve svalovině, naopak nejnižší v gonádách. Na lokalitě Strachotín se rtuť v kaprech také nejvíce kumulovala ve svalovině, naopak nejméně rtuti bylo nalezeno opět v šupinách a gonádách. Obsah rtuti mezi jednotlivými orgány ryb ze stejné lokality vykazoval statisticky významný rozdíl. Hodnoty obsahu rtuti ve svalovině ve všech případech vyhověly hygienickému limitu do 0,5 mg.kg-1, to znamená, že rtuť nepředstavuje riziko pro konzumenty těchto komerčně chovaných ryb a benefity konzumace ryb převyšují potenciální riziko z pohledu obsahu rtuti.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník abstraktů XLVIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-828-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
12
Pages from-to
353-364
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 1, 2022
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—