All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Mercury content in the market carp from the czech ponds

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880264" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880264 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/00/7300.pdf" target="_blank" >https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/00/7300.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Obsah rtuti v tržních kaprech z českých rybníků

  • Original language description

    Cílem této studie bylo zhodnotit celkový obsah rtuti ve tkáních (svalovina, slezina, ledvina, játra, šupiny, gonády a mozek) tržního kapra obecného (Cyprinus carpio) ulovených ve třech rybnících (Jaroslavický, Strachotínský, Vrkoč) nacházejících se v povodí řeky Moravy v České republice. Celková rtuť byla stanovena metodou atomové absorpční spektrometrie na přístroji AMA 254. Nejvyšší průměrný obsah rtuti v rybníku Jaroslavický byl zjištěn ve svalovině, naopak nejnižší šupinách. Nejvyšší průměrné hodnoty rtuti v případě rybníka Vrkoč byly zjištěny ve svalovině, naopak nejnižší v gonádách. Na lokalitě Strachotín se rtuť v kaprech také nejvíce kumulovala ve svalovině, naopak nejméně rtuti bylo nalezeno opět v šupinách a gonádách. Obsah rtuti mezi jednotlivými orgány ryb ze stejné lokality vykazoval statisticky významný rozdíl. Hodnoty obsahu rtuti ve svalovině ve všech případech vyhověly hygienickému limitu do 0,5 mg.kg-1, to znamená, že rtuť nepředstavuje riziko pro konzumenty těchto komerčně chovaných ryb a benefity konzumace ryb převyšují potenciální riziko z pohledu obsahu rtuti.

  • Czech name

    Obsah rtuti v tržních kaprech z českých rybníků

  • Czech description

    Cílem této studie bylo zhodnotit celkový obsah rtuti ve tkáních (svalovina, slezina, ledvina, játra, šupiny, gonády a mozek) tržního kapra obecného (Cyprinus carpio) ulovených ve třech rybnících (Jaroslavický, Strachotínský, Vrkoč) nacházejících se v povodí řeky Moravy v České republice. Celková rtuť byla stanovena metodou atomové absorpční spektrometrie na přístroji AMA 254. Nejvyšší průměrný obsah rtuti v rybníku Jaroslavický byl zjištěn ve svalovině, naopak nejnižší šupinách. Nejvyšší průměrné hodnoty rtuti v případě rybníka Vrkoč byly zjištěny ve svalovině, naopak nejnižší v gonádách. Na lokalitě Strachotín se rtuť v kaprech také nejvíce kumulovala ve svalovině, naopak nejméně rtuti bylo nalezeno opět v šupinách a gonádách. Obsah rtuti mezi jednotlivými orgány ryb ze stejné lokality vykazoval statisticky významný rozdíl. Hodnoty obsahu rtuti ve svalovině ve všech případech vyhověly hygienickému limitu do 0,5 mg.kg-1, to znamená, že rtuť nepředstavuje riziko pro konzumenty těchto komerčně chovaných ryb a benefity konzumace ryb převyšují potenciální riziko z pohledu obsahu rtuti.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník abstraktů XLVIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-828-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    12

  • Pages from-to

    353-364

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 1, 2022

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article