Effect of storage temperature on microbiological profile, water activity and pH of packaged minced meat
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880406" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880406 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/26722861:_____/22:N0000032
Result on the web
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-4-casopisu-maso-rok-2022/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-4-casopisu-maso-rok-2022/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv teploty skladování na mikrobiologický profil, aktivitu vody a pH baleného mletého masa
Original language description
Studie byla zaměřena na posouzení vlivu teploty skladování na aktivitu vody, pH a výsledek vybraných mikrobiologických analýz mletého masa v prostém balení. Byla modelována situace různě dlouhého přerušení chladírenského řetězce, ke kterému může dojít např. při transportu potravin. Pro experimenty bylo použito mleté maso hovězí, směs hovězího/vepřového a drůbeží maso zabalené do polypropylenových plastových misek překrytých průtažnou folií. Vzorky masa byly připraveny v technologické dílně Veterinární univerzity Brno. Pro simulaci přerušení chladírenského řetězce byly testovány následující teploty: 2, 5, 8, 11, 14, 17, 20 a 25 °C s různě dlouhou dobou expozice zvýšené teplotě (max. 4 h). Odběr analytických vzorků probíhal ihned po expozici zvýšené teplotě (0 h) a poté za 3 h a za 24 h po návratu do odpovídající teploty (2 °C). Jako kontrola bylo použito mleté maso skladované při teplotě 2 °C. Po celou dobu trvání experimentu byla monitorována teplota prostředí a v jádře výrobku. Statistická analýza prokázala, že po přerušení chlazení byly hodnoty celkového počtu mikroorganismů i počty psychrotrofních mikroorganismů ovlivněny teplotou, dobou vyšetření po přerušení i druhem masa. Při vyšší teplotě, delší době přerušení i delší době vyšetření po přerušení byly zjištěné hodnoty vyšší. Délka přerušení chladicího řetězce měla významný vliv pouze na celkový počet mikroorganismů. Po přerušení chlazení byly hodnoty pH a aktivity vody ovlivněny teplotou a druhem masa, délka přerušení a doba vyšetření po přerušení významný vliv neměly. Závěrem lze konstatovat, že přerušení chladírenského řetězce může mít vliv na výsledek následného mikrobiologického vyšetření, a to zejména při vyšší míře expozice zvýšené teplotě.
Czech name
Vliv teploty skladování na mikrobiologický profil, aktivitu vody a pH baleného mletého masa
Czech description
Studie byla zaměřena na posouzení vlivu teploty skladování na aktivitu vody, pH a výsledek vybraných mikrobiologických analýz mletého masa v prostém balení. Byla modelována situace různě dlouhého přerušení chladírenského řetězce, ke kterému může dojít např. při transportu potravin. Pro experimenty bylo použito mleté maso hovězí, směs hovězího/vepřového a drůbeží maso zabalené do polypropylenových plastových misek překrytých průtažnou folií. Vzorky masa byly připraveny v technologické dílně Veterinární univerzity Brno. Pro simulaci přerušení chladírenského řetězce byly testovány následující teploty: 2, 5, 8, 11, 14, 17, 20 a 25 °C s různě dlouhou dobou expozice zvýšené teplotě (max. 4 h). Odběr analytických vzorků probíhal ihned po expozici zvýšené teplotě (0 h) a poté za 3 h a za 24 h po návratu do odpovídající teploty (2 °C). Jako kontrola bylo použito mleté maso skladované při teplotě 2 °C. Po celou dobu trvání experimentu byla monitorována teplota prostředí a v jádře výrobku. Statistická analýza prokázala, že po přerušení chlazení byly hodnoty celkového počtu mikroorganismů i počty psychrotrofních mikroorganismů ovlivněny teplotou, dobou vyšetření po přerušení i druhem masa. Při vyšší teplotě, delší době přerušení i delší době vyšetření po přerušení byly zjištěné hodnoty vyšší. Délka přerušení chladicího řetězce měla významný vliv pouze na celkový počet mikroorganismů. Po přerušení chlazení byly hodnoty pH a aktivity vody ovlivněny teplotou a druhem masa, délka přerušení a doba vyšetření po přerušení významný vliv neměly. Závěrem lze konstatovat, že přerušení chladírenského řetězce může mít vliv na výsledek následného mikrobiologického vyšetření, a to zejména při vyšší míře expozice zvýšené teplotě.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: The degree of cold chain disruption during official sampling and sample transport and its effects on the resulting microbial profile</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
33
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
25-31
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—