All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of storage temperature on microbiological profile, water activity and pH of packaged minced meat

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880406" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880406 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/26722861:_____/22:N0000032

  • Result on the web

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-4-casopisu-maso-rok-2022/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-4-casopisu-maso-rok-2022/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv teploty skladování na mikrobiologický profil, aktivitu vody a pH baleného mletého masa

  • Original language description

    Studie byla zaměřena na posouzení vlivu teploty skladování na aktivitu vody, pH a výsledek vybraných mikrobiologických analýz mletého masa v prostém balení. Byla modelována situace různě dlouhého přerušení chladírenského řetězce, ke kterému může dojít např. při transportu potravin. Pro experimenty bylo použito mleté maso hovězí, směs hovězího/vepřového a drůbeží maso zabalené do polypropylenových plastových misek překrytých průtažnou folií. Vzorky masa byly připraveny v technologické dílně Veterinární univerzity Brno. Pro simulaci přerušení chladírenského řetězce byly testovány následující teploty: 2, 5, 8, 11, 14, 17, 20 a 25 °C s různě dlouhou dobou expozice zvýšené teplotě (max. 4 h). Odběr analytických vzorků probíhal ihned po expozici zvýšené teplotě (0 h) a poté za 3 h a za 24 h po návratu do odpovídající teploty (2 °C). Jako kontrola bylo použito mleté maso skladované při teplotě 2 °C. Po celou dobu trvání experimentu byla monitorována teplota prostředí a v jádře výrobku. Statistická analýza prokázala, že po přerušení chlazení byly hodnoty celkového počtu mikroorganismů i počty psychrotrofních mikroorganismů ovlivněny teplotou, dobou vyšetření po přerušení i druhem masa. Při vyšší teplotě, delší době přerušení i delší době vyšetření po přerušení byly zjištěné hodnoty vyšší. Délka přerušení chladicího řetězce měla významný vliv pouze na celkový počet mikroorganismů. Po přerušení chlazení byly hodnoty pH a aktivity vody ovlivněny teplotou a druhem masa, délka přerušení a doba vyšetření po přerušení významný vliv neměly. Závěrem lze konstatovat, že přerušení chladírenského řetězce může mít vliv na výsledek následného mikrobiologického vyšetření, a to zejména při vyšší míře expozice zvýšené teplotě.

  • Czech name

    Vliv teploty skladování na mikrobiologický profil, aktivitu vody a pH baleného mletého masa

  • Czech description

    Studie byla zaměřena na posouzení vlivu teploty skladování na aktivitu vody, pH a výsledek vybraných mikrobiologických analýz mletého masa v prostém balení. Byla modelována situace různě dlouhého přerušení chladírenského řetězce, ke kterému může dojít např. při transportu potravin. Pro experimenty bylo použito mleté maso hovězí, směs hovězího/vepřového a drůbeží maso zabalené do polypropylenových plastových misek překrytých průtažnou folií. Vzorky masa byly připraveny v technologické dílně Veterinární univerzity Brno. Pro simulaci přerušení chladírenského řetězce byly testovány následující teploty: 2, 5, 8, 11, 14, 17, 20 a 25 °C s různě dlouhou dobou expozice zvýšené teplotě (max. 4 h). Odběr analytických vzorků probíhal ihned po expozici zvýšené teplotě (0 h) a poté za 3 h a za 24 h po návratu do odpovídající teploty (2 °C). Jako kontrola bylo použito mleté maso skladované při teplotě 2 °C. Po celou dobu trvání experimentu byla monitorována teplota prostředí a v jádře výrobku. Statistická analýza prokázala, že po přerušení chlazení byly hodnoty celkového počtu mikroorganismů i počty psychrotrofních mikroorganismů ovlivněny teplotou, dobou vyšetření po přerušení i druhem masa. Při vyšší teplotě, delší době přerušení i delší době vyšetření po přerušení byly zjištěné hodnoty vyšší. Délka přerušení chladicího řetězce měla významný vliv pouze na celkový počet mikroorganismů. Po přerušení chlazení byly hodnoty pH a aktivity vody ovlivněny teplotou a druhem masa, délka přerušení a doba vyšetření po přerušení významný vliv neměly. Závěrem lze konstatovat, že přerušení chladírenského řetězce může mít vliv na výsledek následného mikrobiologického vyšetření, a to zejména při vyšší míře expozice zvýšené teplotě.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: The degree of cold chain disruption during official sampling and sample transport and its effects on the resulting microbial profile</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    33

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    25-31

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database