Positive effect of optimized lupin-meal-based feed mixtures on the quality of animal poultry products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880638" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880638 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.cmdu.cz/drubezar/cisla/" target="_blank" >http://www.cmdu.cz/drubezar/cisla/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Pozitivní vliv krmných směsí, optimalizovaných na bázi lupinového šrotu, na kvalitu animálních produktů drůbeže
Original language description
Pozornost byla zaměřena na ověření vlivu semen lupiny bílé, odrůdy Zulika, která byla v podobě tepelně neošetřeného lupinového šrotu zařazena v podobě 50% a 100% náhrady za sójový extrahovaný šrot do kompletních krmných směsí pro brojlerová kuřata a výkrmové kachny, na kvalitu finálních animálních produktů, kde kvalita produktů byla posouzena prostřednictvím zastoupení mastných kyselin. Z výsledků uvedených experimentů na vykrmovaných kuřatech a kachnách při testování diet, ve kterých byl u pokusných skupin v dietě nahrazen sójový extrahovaný šrot z 50 % a 100 %, šrotem z celých semen lupiny bílé, odrůdy Zulika, lze vyvodit závěry, že lupinová semena jsou vhodnou proteinovou komponentou, kterou lze nahradit sójový extrahovaný šrot v krmných směsích určených k výkrmu drůbeže, aniž by byla významně ovlivněna jejich užitkovost. Jako optimální se jeví 50% náhrada sójového extrahovaného šrotu lupinou, kde byl prokázán pozitivní vliv lupiny na zdravotní stav vykrmované drůbeže; podávání lupinových diet mělo pozitivní vliv i na poměr ∑ PUFA n-6 / ∑ PUFA n-3 v prsní i stehenní svalovině jak u vykrmovaných kuřat, tak i kachen.
Czech name
Pozitivní vliv krmných směsí, optimalizovaných na bázi lupinového šrotu, na kvalitu animálních produktů drůbeže
Czech description
Pozornost byla zaměřena na ověření vlivu semen lupiny bílé, odrůdy Zulika, která byla v podobě tepelně neošetřeného lupinového šrotu zařazena v podobě 50% a 100% náhrady za sójový extrahovaný šrot do kompletních krmných směsí pro brojlerová kuřata a výkrmové kachny, na kvalitu finálních animálních produktů, kde kvalita produktů byla posouzena prostřednictvím zastoupení mastných kyselin. Z výsledků uvedených experimentů na vykrmovaných kuřatech a kachnách při testování diet, ve kterých byl u pokusných skupin v dietě nahrazen sójový extrahovaný šrot z 50 % a 100 %, šrotem z celých semen lupiny bílé, odrůdy Zulika, lze vyvodit závěry, že lupinová semena jsou vhodnou proteinovou komponentou, kterou lze nahradit sójový extrahovaný šrot v krmných směsích určených k výkrmu drůbeže, aniž by byla významně ovlivněna jejich užitkovost. Jako optimální se jeví 50% náhrada sójového extrahovaného šrotu lupinou, kde byl prokázán pozitivní vliv lupiny na zdravotní stav vykrmované drůbeže; podávání lupinových diet mělo pozitivní vliv i na poměr ∑ PUFA n-6 / ∑ PUFA n-3 v prsní i stehenní svalovině jak u vykrmovaných kuřat, tak i kachen.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Drůbežář
ISSN
2464-5729
e-ISSN
—
Volume of the periodical
17
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
25-31
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—