Effect of selenium supplementation on the functional, nutritional and technological properties of eggs
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880761" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880761 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv přídavku selenu na funkční, nutriční a technologické vlastnosti vajec
Original language description
Cílem této práce bylo stručné shrnutí vlivu přídavku organického Se na funkční, nutriční a technologické vlastnosti takto obohacených vajec. Obohacená vejce mohou být významným zdrojem selenu v lidské stravě, nabízejícím množství zdravotních výhod. Pro obohacení vajec Se se využívají zejména jeho organické formy, jako jsou selenometionin (Se-Met), selenocystein (Se-Cys) či selenem obohacené kvasnice (Se-kvasnice), nebo jeho anorganické formy (např. Na-selenit). Přídavek organických forem selenu má pozitivní vliv na navýšení obsahu selenu, ale i koncentrace α-tokoferolu ve vejcích, přičemž je popisován také jeho pozitivní vliv na funkční vlastnosti žloutku a bílku vajec, což má význam pro technologické zpracování vajec.
Czech name
Vliv přídavku selenu na funkční, nutriční a technologické vlastnosti vajec
Czech description
Cílem této práce bylo stručné shrnutí vlivu přídavku organického Se na funkční, nutriční a technologické vlastnosti takto obohacených vajec. Obohacená vejce mohou být významným zdrojem selenu v lidské stravě, nabízejícím množství zdravotních výhod. Pro obohacení vajec Se se využívají zejména jeho organické formy, jako jsou selenometionin (Se-Met), selenocystein (Se-Cys) či selenem obohacené kvasnice (Se-kvasnice), nebo jeho anorganické formy (např. Na-selenit). Přídavek organických forem selenu má pozitivní vliv na navýšení obsahu selenu, ale i koncentrace α-tokoferolu ve vejcích, přičemž je popisován také jeho pozitivní vliv na funkční vlastnosti žloutku a bílku vajec, což má význam pro technologické zpracování vajec.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena a technologie potravin LII. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-934-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
89-92
Publisher name
Veterinární univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 25, 2023
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—