Characterization of selenium-enriched microorganisms
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F22%3A43925616" target="_blank" >RIV/60461373:22340/22:43925616 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Charakterizace selenem-obohacených mikroorganismů
Original language description
Pro účely lidské výživy je možná suplementace doplňků stravy na bázi anorganického selenu (Se) dle Nařízení Komise (ES) č. 1170/2009. Podle uvedeného nařízení je možná také suplementace organicky vázaného selenu, a to formou selenem obohacených, tzv. selenizovaných, kvasnic. Takto obohacené kvasnice tvoří součást některých doplňků stravy vyskytujících se v tržní síti. Nicméně, nedostatek těchto preparátů spočívá v tom, že se zde vyskytují kvasnice v inaktivované formě (tj. nepřinášejí konzumentům další benefity), a to např. dodáním živých prospěšných mikroorganismů, které mohou kolonizovat střevní trakt a uplatnit se jako probiotika. Cílem předkládané metodiky je podat ucelené shrnutí metod a postupů pro testování selenem obohacených mikroorganismů, včetně jejich schopnosti akumulace a biotransformace selenu a testování funkčních vlastností selenem obohacených kmenů, s následným výběrem vhodných kandidátů pro selenizaci.
Czech name
Charakterizace selenem-obohacených mikroorganismů
Czech description
Pro účely lidské výživy je možná suplementace doplňků stravy na bázi anorganického selenu (Se) dle Nařízení Komise (ES) č. 1170/2009. Podle uvedeného nařízení je možná také suplementace organicky vázaného selenu, a to formou selenem obohacených, tzv. selenizovaných, kvasnic. Takto obohacené kvasnice tvoří součást některých doplňků stravy vyskytujících se v tržní síti. Nicméně, nedostatek těchto preparátů spočívá v tom, že se zde vyskytují kvasnice v inaktivované formě (tj. nepřinášejí konzumentům další benefity), a to např. dodáním živých prospěšných mikroorganismů, které mohou kolonizovat střevní trakt a uplatnit se jako probiotika. Cílem předkládané metodiky je podat ucelené shrnutí metod a postupů pro testování selenem obohacených mikroorganismů, včetně jejich schopnosti akumulace a biotransformace selenu a testování funkčních vlastností selenem obohacených kmenů, s následným výběrem vhodných kandidátů pro selenizaci.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů