All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Sensitivity of food spoilage microflora to selected essential oils

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880776" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880776 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Citlivost původců mikrobiálního kažení masa vůči vybraným esenciálním olejům

  • Original language description

    Cílem práce bylo stanovit in vitro citlivost 40 kmenů bakterií podílejících se na kažení masa vůči esenciálnímu oleji (EO) z kůry skořice (Cinnamomum zeylanicum) a z oregána (Origanum vulgare) pomocí mikrodiluční metody. Medián minimální inhibiční koncentrace (MIC) se pro Enterobacteriaceae a Enterococcaceae pohyboval v rozmezí 0,03 - 0,04 % pro skořici a 0,04 - 0,05 % pro oregáno. Statistická analýza potvrdila, že EO ze skořice byl obecně účinnější (P = 0,011). Dále byla zjištěna vyšší rezistence enterokoků vůči oběma EO (P &lt; 0,001) než u čeledi Enterobacteriaceae. Nejvíce rezistentní byly pseudomonády (P &lt; 0,001) s mediánem pro oba EO 0,09 %, přičemž 43 % testovaných kmenů nebylo inhibováno ani 1 % koncentrací. Vysoká odolnost pseudomonád může představovat problém, neboť se jedná o významného původce kažení chladírensky skladovaných potravin.

  • Czech name

    Citlivost původců mikrobiálního kažení masa vůči vybraným esenciálním olejům

  • Czech description

    Cílem práce bylo stanovit in vitro citlivost 40 kmenů bakterií podílejících se na kažení masa vůči esenciálnímu oleji (EO) z kůry skořice (Cinnamomum zeylanicum) a z oregána (Origanum vulgare) pomocí mikrodiluční metody. Medián minimální inhibiční koncentrace (MIC) se pro Enterobacteriaceae a Enterococcaceae pohyboval v rozmezí 0,03 - 0,04 % pro skořici a 0,04 - 0,05 % pro oregáno. Statistická analýza potvrdila, že EO ze skořice byl obecně účinnější (P = 0,011). Dále byla zjištěna vyšší rezistence enterokoků vůči oběma EO (P &lt; 0,001) než u čeledi Enterobacteriaceae. Nejvíce rezistentní byly pseudomonády (P &lt; 0,001) s mediánem pro oba EO 0,09 %, přičemž 43 % testovaných kmenů nebylo inhibováno ani 1 % koncentrací. Vysoká odolnost pseudomonád může představovat problém, neboť se jedná o významného původce kažení chladírensky skladovaných potravin.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10606 - Microbiology

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Hygiena a technologie potravin LII. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-934-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    224-227

  • Publisher name

    Veterinární univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Oct 25, 2023

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article