Sensitivity of food spoilage microflora to selected essential oils
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880776" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880776 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Citlivost původců mikrobiálního kažení masa vůči vybraným esenciálním olejům
Original language description
Cílem práce bylo stanovit in vitro citlivost 40 kmenů bakterií podílejících se na kažení masa vůči esenciálnímu oleji (EO) z kůry skořice (Cinnamomum zeylanicum) a z oregána (Origanum vulgare) pomocí mikrodiluční metody. Medián minimální inhibiční koncentrace (MIC) se pro Enterobacteriaceae a Enterococcaceae pohyboval v rozmezí 0,03 - 0,04 % pro skořici a 0,04 - 0,05 % pro oregáno. Statistická analýza potvrdila, že EO ze skořice byl obecně účinnější (P = 0,011). Dále byla zjištěna vyšší rezistence enterokoků vůči oběma EO (P < 0,001) než u čeledi Enterobacteriaceae. Nejvíce rezistentní byly pseudomonády (P < 0,001) s mediánem pro oba EO 0,09 %, přičemž 43 % testovaných kmenů nebylo inhibováno ani 1 % koncentrací. Vysoká odolnost pseudomonád může představovat problém, neboť se jedná o významného původce kažení chladírensky skladovaných potravin.
Czech name
Citlivost původců mikrobiálního kažení masa vůči vybraným esenciálním olejům
Czech description
Cílem práce bylo stanovit in vitro citlivost 40 kmenů bakterií podílejících se na kažení masa vůči esenciálnímu oleji (EO) z kůry skořice (Cinnamomum zeylanicum) a z oregána (Origanum vulgare) pomocí mikrodiluční metody. Medián minimální inhibiční koncentrace (MIC) se pro Enterobacteriaceae a Enterococcaceae pohyboval v rozmezí 0,03 - 0,04 % pro skořici a 0,04 - 0,05 % pro oregáno. Statistická analýza potvrdila, že EO ze skořice byl obecně účinnější (P = 0,011). Dále byla zjištěna vyšší rezistence enterokoků vůči oběma EO (P < 0,001) než u čeledi Enterobacteriaceae. Nejvíce rezistentní byly pseudomonády (P < 0,001) s mediánem pro oba EO 0,09 %, přičemž 43 % testovaných kmenů nebylo inhibováno ani 1 % koncentrací. Vysoká odolnost pseudomonád může představovat problém, neboť se jedná o významného původce kažení chladírensky skladovaných potravin.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
10606 - Microbiology
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena a technologie potravin LII. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-934-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
224-227
Publisher name
Veterinární univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 25, 2023
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—