All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The effect of fortification with vegetable additives on the properties of soap made from used fried oil

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880780" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880780 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.vetuni.cz/files/upload/693/Sbornik_IGA_2023.pdf" target="_blank" >https://www.vetuni.cz/files/upload/693/Sbornik_IGA_2023.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv fortifikace rostlinnými přídavky na vlastnosti mýdla vyrobeného z použitého oleje

  • Original language description

    S narůstajícím počtem populace a zájmu o smažené jídlo se zvedá i množství přepáleného tuku. Oleje použité na zpracování nejrůznějších druhů potravin při teplotě 160 až 200 ◦C již nadále nejsou pro člověka poživatelné a představují tak velký zdroj odpadu. Při zahřívání oleje dochází k mnoha reakcím, jako je hydrolýza, termální degradace, oxidace a polymerizace, které mohou být důsledkem toxických produktů. V Evropské unii 51% odpadu z přepáleného oleje pochází z domácností a pouze malé procento je sesbíráno. Většina těchto olejů pak skončí v odpadních vodách a způsobují environmentální a ekonomický problém. V dnešní době mají oleje velký potenciál ve výrobě biopaliva, pryskyřice, mýdel a mnoho dalších. Obohacení těchto mýdel o složky kávové sedliny nebo pomerančového prášku by mohlo mít pozitivní vliv nejen na senzorické vlastnosti. V závěru studie lze konstatovat, že přídavky kávové sedliny a pomerančového prášku ovlivnily fyzikální a chemické vlastnosti mýdla. Pěnivost, rozpustnost, obsah polyfenolů a flavonoidů vykázaly statisticky významné rozdíly mezi jednotlivými vzorky mýdla. Tato studie zdůrazňuje, že přídavky kávové sedliny a pomerančového prášku do mýdla nejen obohacují jeho antioxidační vlastnosti, ale mohou také přinášet ekologické výhody.

  • Czech name

    Vliv fortifikace rostlinnými přídavky na vlastnosti mýdla vyrobeného z použitého oleje

  • Czech description

    S narůstajícím počtem populace a zájmu o smažené jídlo se zvedá i množství přepáleného tuku. Oleje použité na zpracování nejrůznějších druhů potravin při teplotě 160 až 200 ◦C již nadále nejsou pro člověka poživatelné a představují tak velký zdroj odpadu. Při zahřívání oleje dochází k mnoha reakcím, jako je hydrolýza, termální degradace, oxidace a polymerizace, které mohou být důsledkem toxických produktů. V Evropské unii 51% odpadu z přepáleného oleje pochází z domácností a pouze malé procento je sesbíráno. Většina těchto olejů pak skončí v odpadních vodách a způsobují environmentální a ekonomický problém. V dnešní době mají oleje velký potenciál ve výrobě biopaliva, pryskyřice, mýdel a mnoho dalších. Obohacení těchto mýdel o složky kávové sedliny nebo pomerančového prášku by mohlo mít pozitivní vliv nejen na senzorické vlastnosti. V závěru studie lze konstatovat, že přídavky kávové sedliny a pomerančového prášku ovlivnily fyzikální a chemické vlastnosti mýdla. Pěnivost, rozpustnost, obsah polyfenolů a flavonoidů vykázaly statisticky významné rozdíly mezi jednotlivými vzorky mýdla. Tato studie zdůrazňuje, že přídavky kávové sedliny a pomerančového prášku do mýdla nejen obohacují jeho antioxidační vlastnosti, ale mohou také přinášet ekologické výhody.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    SBORNÍK PŘÍSPĚVKŮ z výsledků řešení projektů IGA VETUNI Brno 2023 financovaných z prostředků účelové podpory na specifický vysokoškolský výzkum MŠMT na rok 2023

  • ISBN

    978-80-7305-946-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    53-56

  • Publisher name

    Veterinární univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Dec 12, 2023

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article