The effect of fortification with vegetable additives on the properties of soap made from used fried oil
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880780" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880780 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vetuni.cz/files/upload/693/Sbornik_IGA_2023.pdf" target="_blank" >https://www.vetuni.cz/files/upload/693/Sbornik_IGA_2023.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv fortifikace rostlinnými přídavky na vlastnosti mýdla vyrobeného z použitého oleje
Original language description
S narůstajícím počtem populace a zájmu o smažené jídlo se zvedá i množství přepáleného tuku. Oleje použité na zpracování nejrůznějších druhů potravin při teplotě 160 až 200 ◦C již nadále nejsou pro člověka poživatelné a představují tak velký zdroj odpadu. Při zahřívání oleje dochází k mnoha reakcím, jako je hydrolýza, termální degradace, oxidace a polymerizace, které mohou být důsledkem toxických produktů. V Evropské unii 51% odpadu z přepáleného oleje pochází z domácností a pouze malé procento je sesbíráno. Většina těchto olejů pak skončí v odpadních vodách a způsobují environmentální a ekonomický problém. V dnešní době mají oleje velký potenciál ve výrobě biopaliva, pryskyřice, mýdel a mnoho dalších. Obohacení těchto mýdel o složky kávové sedliny nebo pomerančového prášku by mohlo mít pozitivní vliv nejen na senzorické vlastnosti. V závěru studie lze konstatovat, že přídavky kávové sedliny a pomerančového prášku ovlivnily fyzikální a chemické vlastnosti mýdla. Pěnivost, rozpustnost, obsah polyfenolů a flavonoidů vykázaly statisticky významné rozdíly mezi jednotlivými vzorky mýdla. Tato studie zdůrazňuje, že přídavky kávové sedliny a pomerančového prášku do mýdla nejen obohacují jeho antioxidační vlastnosti, ale mohou také přinášet ekologické výhody.
Czech name
Vliv fortifikace rostlinnými přídavky na vlastnosti mýdla vyrobeného z použitého oleje
Czech description
S narůstajícím počtem populace a zájmu o smažené jídlo se zvedá i množství přepáleného tuku. Oleje použité na zpracování nejrůznějších druhů potravin při teplotě 160 až 200 ◦C již nadále nejsou pro člověka poživatelné a představují tak velký zdroj odpadu. Při zahřívání oleje dochází k mnoha reakcím, jako je hydrolýza, termální degradace, oxidace a polymerizace, které mohou být důsledkem toxických produktů. V Evropské unii 51% odpadu z přepáleného oleje pochází z domácností a pouze malé procento je sesbíráno. Většina těchto olejů pak skončí v odpadních vodách a způsobují environmentální a ekonomický problém. V dnešní době mají oleje velký potenciál ve výrobě biopaliva, pryskyřice, mýdel a mnoho dalších. Obohacení těchto mýdel o složky kávové sedliny nebo pomerančového prášku by mohlo mít pozitivní vliv nejen na senzorické vlastnosti. V závěru studie lze konstatovat, že přídavky kávové sedliny a pomerančového prášku ovlivnily fyzikální a chemické vlastnosti mýdla. Pěnivost, rozpustnost, obsah polyfenolů a flavonoidů vykázaly statisticky významné rozdíly mezi jednotlivými vzorky mýdla. Tato studie zdůrazňuje, že přídavky kávové sedliny a pomerančového prášku do mýdla nejen obohacují jeho antioxidační vlastnosti, ale mohou také přinášet ekologické výhody.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
SBORNÍK PŘÍSPĚVKŮ z výsledků řešení projektů IGA VETUNI Brno 2023 financovaných z prostředků účelové podpory na specifický vysokoškolský výzkum MŠMT na rok 2023
ISBN
978-80-7305-946-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
53-56
Publisher name
Veterinární univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Dec 12, 2023
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—