The use of near-infrared spectrometry for the study of the ripening process of Poličan sausages
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880925" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880925 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-3-casopisu-maso-rok-2023/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-3-casopisu-maso-rok-2023/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití blízké infračervené spektrometrie pro studium průběhu zrání salámů Poličan
Original language description
Při skladování salámů Poličan byla použita diskriminační analýza metodou blízké infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací (FT-NIRs). Vzorky byly skladovány po dobu sedmi týdnů. Spektra Poličanu byla měřena na integrační sféře v režimu reflektance s použitím kompresní kyvety ve spektrálním rozsahu 10 000 – 4 000 cm-1. Mezi spektry vzorků (dílo až 1. – 7. týden zrání) získaných z jedné šarže byla za použití 5 hlavních komponent popsána 100% variabilita, všechny vzorky byly zařazeny do správné třídy. Po rozšíření kalibrační sady o vzorky z dalších šarží byl vytvořen kalibrační model s 10 hlavními komponentami, kdy byla zjištěna 99,9% variabilita. Šest vzorků nebylo přiřazeno do správné třídy, ale do třídy vedlejší. Z výsledků vyplývá, že Mahalanobisova vzdálenost roste s dobou skladování. Blízká infračervená spektrometrie (NIR) patří k rychlé technice schopné posoudit kvalitu masných výrobků.
Czech name
Využití blízké infračervené spektrometrie pro studium průběhu zrání salámů Poličan
Czech description
Při skladování salámů Poličan byla použita diskriminační analýza metodou blízké infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací (FT-NIRs). Vzorky byly skladovány po dobu sedmi týdnů. Spektra Poličanu byla měřena na integrační sféře v režimu reflektance s použitím kompresní kyvety ve spektrálním rozsahu 10 000 – 4 000 cm-1. Mezi spektry vzorků (dílo až 1. – 7. týden zrání) získaných z jedné šarže byla za použití 5 hlavních komponent popsána 100% variabilita, všechny vzorky byly zařazeny do správné třídy. Po rozšíření kalibrační sady o vzorky z dalších šarží byl vytvořen kalibrační model s 10 hlavními komponentami, kdy byla zjištěna 99,9% variabilita. Šest vzorků nebylo přiřazeno do správné třídy, ale do třídy vedlejší. Z výsledků vyplývá, že Mahalanobisova vzdálenost roste s dobou skladování. Blízká infračervená spektrometrie (NIR) patří k rychlé technice schopné posoudit kvalitu masných výrobků.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK21020199" target="_blank" >QK21020199: Determination of pure muscle proteins by direct method</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
34
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
11-15
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—