Discriminant analysis of butter and composed fats by FT-NIR spectroscopy method
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872324" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872324 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Diskriminační analýza másla a směsných tuků metodou FT-NIR spektrometrie
Original language description
Cílem práce bylo využití diskriminační analýzy k odlišení NIR spekter másel a směsných tuků. Bylo vyšetřeno 42 vzorků pomocí metody blízké infračervené spektrometrie ve spektrálním rozsahu 10000 +/- 4000 cm-1 se 100 scany. Spektra byla proměřena na integrační sféře v režimu reflektance s kompresní kyvetou. Pro všechny modely bylo použito 10 Principal components. Při porovnání spekter bez matematické úpravy a spekter upravených 1. derivací byla mezi vzorky másel a směsných tuků nalezena 100% variabilitana rozdíl od úpravy spekter 2. derivací, kdy byla zjištěna 99,2% variabilita. Diskriminační analýza másla a směsných tuků představuje vhodnou metodu pro jejich stanovení.
Czech name
Diskriminační analýza másla a směsných tuků metodou FT-NIR spektrometrie
Czech description
Cílem práce bylo využití diskriminační analýzy k odlišení NIR spekter másel a směsných tuků. Bylo vyšetřeno 42 vzorků pomocí metody blízké infračervené spektrometrie ve spektrálním rozsahu 10000 +/- 4000 cm-1 se 100 scany. Spektra byla proměřena na integrační sféře v režimu reflektance s kompresní kyvetou. Pro všechny modely bylo použito 10 Principal components. Při porovnání spekter bez matematické úpravy a spekter upravených 1. derivací byla mezi vzorky másel a směsných tuků nalezena 100% variabilitana rozdíl od úpravy spekter 2. derivací, kdy byla zjištěna 99,2% variabilita. Diskriminační analýza másla a směsných tuků představuje vhodnou metodu pro jejich stanovení.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XXXIV.
ISBN
978-80-8077-334-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
202-205
Publisher name
Univerzita veterinárného lekárstva Košice
Place of publication
Košice
Event location
Štrbské Pleso
Event date
May 8, 2013
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—