Discriminant analysis FT-NIR spectroscopy in treatment of milk and milk products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872354" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872354 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Diskriminační analýza FT-NIR spektrometrie při zpracování mléka a sýrů
Original language description
Cílem práce bylo využití diskriminační analýzy mléka a sýrů metodou blízké infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací. Vzorky syrového mléka (n = 78) byly získány na farmách České republiky. Pasterované mléko (n = 24), UHT mléko (n = 32), eidam (n = 100) a uzený eidam (n = 50) byly zakoupeny v tržní síti. Spektra vzorků byla měřena na integrační sféře v režimu reflektance s použitím transflektanční kyvety (mléko) a kompresní kyvety (sýr) ve spektrálním rozsahu 10 000 +/- 4000 cm-1 se 100 scany a 10 Principal component. Vysoká variabilita byla popsána mezi syrovým a tepelně ošetřeným mlékem. Mezi pasterovaným a UHT mlékem však byla nalezena značná podobnost. 100% variabilita byla zjištěna také mezi spektry vzorků eidamu a uzeného eidamu. Diskriminační analýza FT-NIRs tak představuje vhodnou metodu pro posouzení vybraných kroků v průběhu zpracování mléka a sýrů.
Czech name
Diskriminační analýza FT-NIR spektrometrie při zpracování mléka a sýrů
Czech description
Cílem práce bylo využití diskriminační analýzy mléka a sýrů metodou blízké infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací. Vzorky syrového mléka (n = 78) byly získány na farmách České republiky. Pasterované mléko (n = 24), UHT mléko (n = 32), eidam (n = 100) a uzený eidam (n = 50) byly zakoupeny v tržní síti. Spektra vzorků byla měřena na integrační sféře v režimu reflektance s použitím transflektanční kyvety (mléko) a kompresní kyvety (sýr) ve spektrálním rozsahu 10 000 +/- 4000 cm-1 se 100 scany a 10 Principal component. Vysoká variabilita byla popsána mezi syrovým a tepelně ošetřeným mlékem. Mezi pasterovaným a UHT mlékem však byla nalezena značná podobnost. 100% variabilita byla zjištěna také mezi spektry vzorků eidamu a uzeného eidamu. Diskriminační analýza FT-NIRs tak představuje vhodnou metodu pro posouzení vybraných kroků v průběhu zpracování mléka a sýrů.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XXXIX. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2013
ISBN
978-80-7375-705-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
206-212
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Feb 27, 2013
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—