All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Discriminant analysis FT-NIR spectroscopy in treatment of milk and milk products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872354" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872354 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Diskriminační analýza FT-NIR spektrometrie při zpracování mléka a sýrů

  • Original language description

    Cílem práce bylo využití diskriminační analýzy mléka a sýrů metodou blízké infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací. Vzorky syrového mléka (n = 78) byly získány na farmách České republiky. Pasterované mléko (n = 24), UHT mléko (n = 32), eidam (n = 100) a uzený eidam (n = 50) byly zakoupeny v tržní síti. Spektra vzorků byla měřena na integrační sféře v režimu reflektance s použitím transflektanční kyvety (mléko) a kompresní kyvety (sýr) ve spektrálním rozsahu 10 000 +/- 4000 cm-1 se 100 scany a 10 Principal component. Vysoká variabilita byla popsána mezi syrovým a tepelně ošetřeným mlékem. Mezi pasterovaným a UHT mlékem však byla nalezena značná podobnost. 100% variabilita byla zjištěna také mezi spektry vzorků eidamu a uzeného eidamu. Diskriminační analýza FT-NIRs tak představuje vhodnou metodu pro posouzení vybraných kroků v průběhu zpracování mléka a sýrů.

  • Czech name

    Diskriminační analýza FT-NIR spektrometrie při zpracování mléka a sýrů

  • Czech description

    Cílem práce bylo využití diskriminační analýzy mléka a sýrů metodou blízké infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací. Vzorky syrového mléka (n = 78) byly získány na farmách České republiky. Pasterované mléko (n = 24), UHT mléko (n = 32), eidam (n = 100) a uzený eidam (n = 50) byly zakoupeny v tržní síti. Spektra vzorků byla měřena na integrační sféře v režimu reflektance s použitím transflektanční kyvety (mléko) a kompresní kyvety (sýr) ve spektrálním rozsahu 10 000 +/- 4000 cm-1 se 100 scany a 10 Principal component. Vysoká variabilita byla popsána mezi syrovým a tepelně ošetřeným mlékem. Mezi pasterovaným a UHT mlékem však byla nalezena značná podobnost. 100% variabilita byla zjištěna také mezi spektry vzorků eidamu a uzeného eidamu. Diskriminační analýza FT-NIRs tak představuje vhodnou metodu pro posouzení vybraných kroků v průběhu zpracování mléka a sýrů.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2013

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XXXIX. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2013

  • ISBN

    978-80-7375-705-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    206-212

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Feb 27, 2013

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article