The aerobic plate count monitoring in chilled chicken legs samples with respect to temperature changes during transport
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880931" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880931 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sledování celkového počtu mikroorganismů u vzorků chlazených drůbežích stehen s ohledem na porušení teploty při transportu
Original language description
Studie posuzuje vliv neadekvátního transportu na výsledek mikrobiologických analýz chlazeného drůbežího masa. Při přepravě musí být chlazené drůbeží maso udržováno při teplotě maximálně 4 °C (nařízení (ES) č. 853/2004). Ve studii byla použita chlazená drůbeží stehna balená v prostém balení a v modifikované atmosféře (MAP). Modelové pokusy simulovaly zvýšení teploty při transportu vzorků na 8, 11, 14, 17, 20 a 25 °C. Doba expozice teplot byla 1, 2, 3 a 4 h. Stanovení celkového počtu mikroorganismů (CPM), pH a aktivity vody (aw) bylo u vzorků provedeno ihned po expozici zvýšené teplotě (0 h), za 3 h a za 24 h po návratu do adekvátní teploty (4 °C). Stanovené hodnoty CPM byly ovlivněny vyšší teplotou po přerušení chlazení a dobou vyšetření po expozici zvýšené teplotě u vzorků v prostém balení; a teplotou a délkou působení této teploty u vzorků balených v MAP.
Czech name
Sledování celkového počtu mikroorganismů u vzorků chlazených drůbežích stehen s ohledem na porušení teploty při transportu
Czech description
Studie posuzuje vliv neadekvátního transportu na výsledek mikrobiologických analýz chlazeného drůbežího masa. Při přepravě musí být chlazené drůbeží maso udržováno při teplotě maximálně 4 °C (nařízení (ES) č. 853/2004). Ve studii byla použita chlazená drůbeží stehna balená v prostém balení a v modifikované atmosféře (MAP). Modelové pokusy simulovaly zvýšení teploty při transportu vzorků na 8, 11, 14, 17, 20 a 25 °C. Doba expozice teplot byla 1, 2, 3 a 4 h. Stanovení celkového počtu mikroorganismů (CPM), pH a aktivity vody (aw) bylo u vzorků provedeno ihned po expozici zvýšené teplotě (0 h), za 3 h a za 24 h po návratu do adekvátní teploty (4 °C). Stanovené hodnoty CPM byly ovlivněny vyšší teplotou po přerušení chlazení a dobou vyšetření po expozici zvýšené teplotě u vzorků v prostém balení; a teplotou a délkou působení této teploty u vzorků balených v MAP.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: The degree of cold chain disruption during official sampling and sample transport and its effects on the resulting microbial profile</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena a technologie potravin LII. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-934-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
235-240
Publisher name
Veterinární univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 25, 2023
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—