All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The effect of storage temperature disruption on total plate count in chilled poultry samples packaged in modified atmosphere

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881666" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881666 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.slpk.sk/eldo/2024/dl/9788082660565/9788082660565.pdf" target="_blank" >http://www.slpk.sk/eldo/2024/dl/9788082660565/9788082660565.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.15414/2024.sqf24-psp" target="_blank" >10.15414/2024.sqf24-psp</a>

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv porušení teploty skladování na celkový počet mikroorganismů u vzorků chlazené drůbeže balené v ochranné atmosféře

  • Original language description

    Celkový počet mikroorganismů vzorků drůbežího masa baleného v MAP se v důsledku porušení chlazení zvyšuje s vyšší teplotou a delší dobou expozice této vyšší teplotě. Významný vliv má v určitých situacích i doba vyšetření vzorku po předchozím porušení chlazení. Zejména v případech, kdy dochází k vystavení vzorku vyšší teplotě delší dobu, je nevyhnutné vzorky analyzovat bezprostředně po příjmu do laboratoře.Výsledky této dílčí studie umožnily vznik softwaru, který kvantifikuje riziko mikrobiální kontaminace potravin živočišného původu v důsledku narušení chladírenského řetězce, a to včetně vizualizace rizika. Uživatel zvolí typ potraviny a typ jejího balení, teplotu v transportním boxu (možnost nastavení od 5 do 25 °C, po 0,5 °C), které byl vzorek vystaven, délku expozice této zvýšené teplotě (od 0,5 hodiny do 4 hodin, možnost nastavení po 0,5 hod) a dobu setrvání vzorku ve vyhovující teplotě v ledničce/svozové lince do mikrobiologického vyšetření (od 0 do 24 hodin, možnost nastavení po 1 hod). Simuluje tak porušení chlazení při transportu vzorku. Software je volně přístupný na webové stránce https://webstudio.shinyapps.io/transportvzorku/. Jako výsledek je zobrazen předpokládaný počet mikroorganismů (uveden v násobcích výchozí hodnoty) a riziko narušení vzorku při transportu ve formě doporučení nebo nedoporučení vzorku k mikrobiologické analýze.

  • Czech name

    Vliv porušení teploty skladování na celkový počet mikroorganismů u vzorků chlazené drůbeže balené v ochranné atmosféře

  • Czech description

    Celkový počet mikroorganismů vzorků drůbežího masa baleného v MAP se v důsledku porušení chlazení zvyšuje s vyšší teplotou a delší dobou expozice této vyšší teplotě. Významný vliv má v určitých situacích i doba vyšetření vzorku po předchozím porušení chlazení. Zejména v případech, kdy dochází k vystavení vzorku vyšší teplotě delší dobu, je nevyhnutné vzorky analyzovat bezprostředně po příjmu do laboratoře.Výsledky této dílčí studie umožnily vznik softwaru, který kvantifikuje riziko mikrobiální kontaminace potravin živočišného původu v důsledku narušení chladírenského řetězce, a to včetně vizualizace rizika. Uživatel zvolí typ potraviny a typ jejího balení, teplotu v transportním boxu (možnost nastavení od 5 do 25 °C, po 0,5 °C), které byl vzorek vystaven, délku expozice této zvýšené teplotě (od 0,5 hodiny do 4 hodin, možnost nastavení po 0,5 hod) a dobu setrvání vzorku ve vyhovující teplotě v ledničce/svozové lince do mikrobiologického vyšetření (od 0 do 24 hodin, možnost nastavení po 1 hod). Simuluje tak porušení chlazení při transportu vzorku. Software je volně přístupný na webové stránce https://webstudio.shinyapps.io/transportvzorku/. Jako výsledek je zobrazen předpokládaný počet mikroorganismů (uveden v násobcích výchozí hodnoty) a riziko narušení vzorku při transportu ve formě doporučení nebo nedoporučení vzorku k mikrobiologické analýze.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: The degree of cold chain disruption during official sampling and sample transport and its effects on the resulting microbial profile</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Bezpečnosť a kvalita potravín: zborník vedeckých prác 2024

  • ISBN

    978-80-8266-056-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    35-39

  • Publisher name

    Garmond Nitra

  • Place of publication

    Nitra

  • Event location

    Piešťany

  • Event date

    Mar 20, 2024

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article