Effect of insect treatment on the response of the ELLA methods
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881358" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881358 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22330/24:43930701
Result on the web
<a href="https://vetweb.cz/vliv-zpracovani-hmyzu-na-odezvu-ella-metody/" target="_blank" >https://vetweb.cz/vliv-zpracovani-hmyzu-na-odezvu-ella-metody/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv zpracování hmyzu na odezvu ELLA metody
Original language description
Hmyz a jeho zpracované produkty jsou v současnosti povolenou potravinou. V EU je povoleno využit pouze čtyři druhy hmyzu, a to Tenebrio molitor, Locusta migratoria, Acheta domesticus a Alphitobius diaperinus. Ve všech případech je nutné obsah hmyzu řádně deklarovat ve složení výrobku. V práci byl ověřen vliv zpracování a příchutí hmyzích produktů vyrobených z dospělců Acheta domesticus a larev Tenebrio molitor na průkaz hmyzu screeningovou ELLA metodou. Výsledky vyvrátily vliv zpracování hmyzu na obsahu chitosanu (p ˃ 0,05). Na druhou stranu vliv příchutí na obsah chitosanu byl potvrzen (p < 0,05). Přídavek karamelu snižuje průkaznost chitosanu v ochucených výrobcích na základě rozpadu vodíkových vazeb chitosanu. Dále výsledky potvrdily, že přídavky kvasničných extraktů zvyšují množství detekovaného chitosanu ELLA metodou. Zvýšení je způsobeno přirozeným obsahem chitosanu v kvasničných extraktech.
Czech name
Vliv zpracování hmyzu na odezvu ELLA metody
Czech description
Hmyz a jeho zpracované produkty jsou v současnosti povolenou potravinou. V EU je povoleno využit pouze čtyři druhy hmyzu, a to Tenebrio molitor, Locusta migratoria, Acheta domesticus a Alphitobius diaperinus. Ve všech případech je nutné obsah hmyzu řádně deklarovat ve složení výrobku. V práci byl ověřen vliv zpracování a příchutí hmyzích produktů vyrobených z dospělců Acheta domesticus a larev Tenebrio molitor na průkaz hmyzu screeningovou ELLA metodou. Výsledky vyvrátily vliv zpracování hmyzu na obsahu chitosanu (p ˃ 0,05). Na druhou stranu vliv příchutí na obsah chitosanu byl potvrzen (p < 0,05). Přídavek karamelu snižuje průkaznost chitosanu v ochucených výrobcích na základě rozpadu vodíkových vazeb chitosanu. Dále výsledky potvrdily, že přídavky kvasničných extraktů zvyšují množství detekovaného chitosanu ELLA metodou. Zvýšení je způsobeno přirozeným obsahem chitosanu v kvasničných extraktech.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK23020101" target="_blank" >QK23020101: The comprehensive laboratory strategy for identification of insect species intended for human consumption and the production of processed animal protein, authentication of insect-based foods.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Volume of the periodical
74
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
678-684
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—