All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of insect treatment on the response of the ELLA methods

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881358" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881358 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60461373:22330/24:43930701

  • Result on the web

    <a href="https://vetweb.cz/vliv-zpracovani-hmyzu-na-odezvu-ella-metody/" target="_blank" >https://vetweb.cz/vliv-zpracovani-hmyzu-na-odezvu-ella-metody/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv zpracování hmyzu na odezvu ELLA metody

  • Original language description

    Hmyz a jeho zpracované produkty jsou v současnosti povolenou potravinou. V EU je povoleno využit pouze čtyři druhy hmyzu, a to Tenebrio molitor, Locusta migratoria, Acheta domesticus a Alphitobius diaperinus. Ve všech případech je nutné obsah hmyzu řádně deklarovat ve složení výrobku. V práci byl ověřen vliv zpracování a příchutí hmyzích produktů vyrobených z dospělců Acheta domesticus a larev Tenebrio molitor na průkaz hmyzu screeningovou ELLA metodou. Výsledky vyvrátily vliv zpracování hmyzu na obsahu chitosanu (p ˃ 0,05). Na druhou stranu vliv příchutí na obsah chitosanu byl potvrzen (p &lt; 0,05). Přídavek karamelu snižuje průkaznost chitosanu v ochucených výrobcích na základě rozpadu vodíkových vazeb chitosanu. Dále výsledky potvrdily, že přídavky kvasničných extraktů zvyšují množství detekovaného chitosanu ELLA metodou. Zvýšení je způsobeno přirozeným obsahem chitosanu v kvasničných extraktech.

  • Czech name

    Vliv zpracování hmyzu na odezvu ELLA metody

  • Czech description

    Hmyz a jeho zpracované produkty jsou v současnosti povolenou potravinou. V EU je povoleno využit pouze čtyři druhy hmyzu, a to Tenebrio molitor, Locusta migratoria, Acheta domesticus a Alphitobius diaperinus. Ve všech případech je nutné obsah hmyzu řádně deklarovat ve složení výrobku. V práci byl ověřen vliv zpracování a příchutí hmyzích produktů vyrobených z dospělců Acheta domesticus a larev Tenebrio molitor na průkaz hmyzu screeningovou ELLA metodou. Výsledky vyvrátily vliv zpracování hmyzu na obsahu chitosanu (p ˃ 0,05). Na druhou stranu vliv příchutí na obsah chitosanu byl potvrzen (p &lt; 0,05). Přídavek karamelu snižuje průkaznost chitosanu v ochucených výrobcích na základě rozpadu vodíkových vazeb chitosanu. Dále výsledky potvrdily, že přídavky kvasničných extraktů zvyšují množství detekovaného chitosanu ELLA metodou. Zvýšení je způsobeno přirozeným obsahem chitosanu v kvasničných extraktech.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK23020101" target="_blank" >QK23020101: The comprehensive laboratory strategy for identification of insect species intended for human consumption and the production of processed animal protein, authentication of insect-based foods.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    74

  • Issue of the periodical within the volume

    12

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    678-684

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database