Gluten - Hazards in Foods
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881371" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881371 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk/wp-content/uploads/zborniky/XLIV_RZPaPP.pdf" target="_blank" >https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk/wp-content/uploads/zborniky/XLIV_RZPaPP.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Lepek - Nebezpečí v potravinách
Original language description
Potravinovou alergií trpí až 2,4 % spotřebitelů. Negativní účinky konzumace alergenu se mohou lišit pro jednotlivé alergeny a spotřebitele. Z důvodu ochrany jejich zdraví je nezbytné provádět neustále kontrolu jejich přítomnosti v potravinách, zejména pokud nejsou ve složení daného produktu uvedeny. V letech 2020 až 2024 bylo v dle systému RASFF zachyceno 231 potravin, kde byl alergen chybně deklarován nebo nebyl uveden ve složení vůbec. Z celkového počtu se 19,05 % hlášení týkalo lepku. Z těchto hlášení byla Česká republika uvedena pouze ve dvou případech jako země původu.
Czech name
Lepek - Nebezpečí v potravinách
Czech description
Potravinovou alergií trpí až 2,4 % spotřebitelů. Negativní účinky konzumace alergenu se mohou lišit pro jednotlivé alergeny a spotřebitele. Z důvodu ochrany jejich zdraví je nezbytné provádět neustále kontrolu jejich přítomnosti v potravinách, zejména pokud nejsou ve složení daného produktu uvedeny. V letech 2020 až 2024 bylo v dle systému RASFF zachyceno 231 potravin, kde byl alergen chybně deklarován nebo nebyl uveden ve složení vůbec. Z celkového počtu se 19,05 % hlášení týkalo lepku. Z těchto hlášení byla Česká republika uvedena pouze ve dvou případech jako země původu.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena Alimentorum XLIV.: Mäso a mäsové výrobky
ISBN
978-80-8077-822-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
346-350
Publisher name
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Place of publication
Košice
Event location
Štrbské Pleso
Event date
May 15, 2024
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—