All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Biological effects of resveratrol and other constituents of wine

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16370%2F03%3A00000012" target="_blank" >RIV/62157124:16370/03:00000012 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Biologické účinky resveratrolu a dalších obsahových látek vína.

  • Original language description

    V posledních několika letech se v odborné literatuře objevuje velké množství prací, které jsou věnovány pozitivním vlastnostem vína a látkám v něm obsažených, z nichž nejdiskutovanější je polyfenol resveratrol. Výsledky epidemiologických a experimentálních studií u člověka, na zvířatech a in vitro ukázaly, že polyfenoly obsažené ve víně, čaji, ovoci a zelenině působí příznivě na progresi i regresi aterosklerózy, mají antikarcinogenní účinek a svými antioxidačními účinky působí proti dalším procesům souvisejícím s tvorbou reaktivních forem kyslíku a peroxidací lipidů v krevní plazmě a membránách. Na základě vědeckých studií se ukázalo, že resveratrol má protektivní účinky na kardiovaskulární systém, ovlivňuje metabolismus lipidů, inhibuje oxidaci lipoproteinů o nízké hustotě (LDL) a agregaci trombocytů. Tato látka také vykazuje protinádorové a protizánětlivé vlastnosti a řadu dalších biologických účinků. Tato práce si klade za cíl popsat a souhrnně charakterizovat biologické vlastnosti

  • Czech name

    Biologické účinky resveratrolu a dalších obsahových látek vína.

  • Czech description

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    FR - Pharmacology and apothecary chemistry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2003

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Česká a Slovenská Farmacie

  • ISSN

    1210-7816

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    6

  • Issue of the periodical within the volume

    52

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    10

  • Pages from-to

    272-281

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database