Lippia dulcis Trevir. (Verbenaceae) - medicinal plant and natural sweetener of Aztecs
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16370%2F19%3A43877660" target="_blank" >RIV/62157124:16370/19:43877660 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Lippia dulcis Trevir. (Verbenaceae) - léčivá rostlina a sladidlo Aztéků
Original language description
Lippia dulcis Trevir. (Verbenaceae) patří mezi méně prozkoumané druhy rodu Lippia L.. Je to rostlina Střední Ameriky, převážně Mexika, která se vyznačuje výrazně sladkou chutí. Roste ve vlhkých houštinách a na zalesněných březích řek a rybníků, ve výškách do 1800 m n. m. Rostlinu znali již Aztékové, a proto se jí tradičně říká ?aztécký cukr?. Využívali ji nejen jako sladidlo, ale odvar z listů našel svoje uplatnění také v tradiční medicíně pro svůj účinek při astmatu, kašli a bronchitidě. V dřívějších studiích obsahových látek byly prokázány terpenoidy (mono a seskviterpeny), flavonoidy a fenylethanoidní glykosidy. Nadzemní část byla extrahována methanolem a po zahuštění separací extraktu mezi nemísitelná rozpouštědla byl získán chloroformový a ethylacetátový podíl. Při jejich zpracování byla využita sloupcová chromatografie a semipreparativní HPLC. Identifikace obsahových látek byla založena na HPLC s UV detekcí a zejména na hmotnostní spektrometrie a nukleární magnetické rezonance. Velmi perspektivní se jevil chloroformový podíl, který obsahoval několik sloučenin pravděpodobně terpenoidního charakteru, dominantní látkou je sladce chutnající hernandulcin. Z ethylacetátového podílu pak byly izolovány fenylethanoidní glykosidy akteosid a isoakteosid, které mají největší podíl na biologické aktivitě extraktu.
Czech name
Lippia dulcis Trevir. (Verbenaceae) - léčivá rostlina a sladidlo Aztéků
Czech description
Lippia dulcis Trevir. (Verbenaceae) patří mezi méně prozkoumané druhy rodu Lippia L.. Je to rostlina Střední Ameriky, převážně Mexika, která se vyznačuje výrazně sladkou chutí. Roste ve vlhkých houštinách a na zalesněných březích řek a rybníků, ve výškách do 1800 m n. m. Rostlinu znali již Aztékové, a proto se jí tradičně říká ?aztécký cukr?. Využívali ji nejen jako sladidlo, ale odvar z listů našel svoje uplatnění také v tradiční medicíně pro svůj účinek při astmatu, kašli a bronchitidě. V dřívějších studiích obsahových látek byly prokázány terpenoidy (mono a seskviterpeny), flavonoidy a fenylethanoidní glykosidy. Nadzemní část byla extrahována methanolem a po zahuštění separací extraktu mezi nemísitelná rozpouštědla byl získán chloroformový a ethylacetátový podíl. Při jejich zpracování byla využita sloupcová chromatografie a semipreparativní HPLC. Identifikace obsahových látek byla založena na HPLC s UV detekcí a zejména na hmotnostní spektrometrie a nukleární magnetické rezonance. Velmi perspektivní se jevil chloroformový podíl, který obsahoval několik sloučenin pravděpodobně terpenoidního charakteru, dominantní látkou je sladce chutnající hernandulcin. Z ethylacetátového podílu pak byly izolovány fenylethanoidní glykosidy akteosid a isoakteosid, které mají největší podíl na biologické aktivitě extraktu.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
10611 - Plant sciences, botany
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů