Significance of amino acids in direct nutrition of crops
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67179843%3A_____%2F11%3A00363032" target="_blank" >RIV/67179843:_____/11:00363032 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/62156489:43410/11:00174309
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Význam aminokyselin v přímé výživě pěstovaných plodin
Original language description
V posledních třech desetiletích jsou tzv. biologicky přístupné aminokyseliny vyskytující se v půdě intenzivně studovány z důvodu jejich možné důležitosti v přímé výživě rostlin. Jako biologicky přístupné aminokyseliny v půdě jsou označovány ty, které senachází v půdním roztoku a výměnně sorbované na povrchu půdních koloidů. Důvodů, vedoucích ke studiu biologicky přístupných aminokyselin v půdě je několik: i) již od roku 1946 je známo, že rostliny jsou schopny přijímat aminokyseliny svými kořeny v celkubez jejich předchozí mineralizace, ii) nízká intenzita mineralizace dusíku v půdách některých typů ekosystémů, která nestačí pokrýt potřeby dusíkaté výživy rostlin (zejména arktické, boreální a alpínské oblasti), iii) preference některých rostlinných druhů k příjmu aminokyselin i v případě dostatečné přístupnosti minerálních forem dusíku a iv) dobrá konkurenceschopnost rostlin při získávání aminokyselin v porovnání s půdními mikroorganismy.
Czech name
Význam aminokyselin v přímé výživě pěstovaných plodin
Czech description
V posledních třech desetiletích jsou tzv. biologicky přístupné aminokyseliny vyskytující se v půdě intenzivně studovány z důvodu jejich možné důležitosti v přímé výživě rostlin. Jako biologicky přístupné aminokyseliny v půdě jsou označovány ty, které senachází v půdním roztoku a výměnně sorbované na povrchu půdních koloidů. Důvodů, vedoucích ke studiu biologicky přístupných aminokyselin v půdě je několik: i) již od roku 1946 je známo, že rostliny jsou schopny přijímat aminokyseliny svými kořeny v celkubez jejich předchozí mineralizace, ii) nízká intenzita mineralizace dusíku v půdách některých typů ekosystémů, která nestačí pokrýt potřeby dusíkaté výživy rostlin (zejména arktické, boreální a alpínské oblasti), iii) preference některých rostlinných druhů k příjmu aminokyselin i v případě dostatečné přístupnosti minerálních forem dusíku a iv) dobrá konkurenceschopnost rostlin při získávání aminokyselin v porovnání s půdními mikroorganismy.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EH - Ecology - communities
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/SP%2F2D1%2F93%2F07" target="_blank" >SP/2D1/93/07: Czech Terra - adaptation of lanscape carbon sinks in the context of global change</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Volume of the periodical
127
Issue of the periodical within the volume
7
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
2
Pages from-to
234-235
UT code for WoS article
000294101700008
EID of the result in the Scopus database
—