Effect of triacylglycerols of medium-chain fatty acids on growth rate and mortality of rabbits weaned at 25 and 35 days of age
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985904%3A_____%2F09%3A00321991" target="_blank" >RIV/67985904:_____/09:00321991 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00027014:_____/09:#0000954
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Effect of triacylglycerols of medium-chain fatty acids on growth rate and mortality of rabbits weaned at 25 and 35 days of age
Original language description
Three hundred rabbits were weaned at the age of 25 days and 300 rabbits at the age of 35 days. Early-weaned and conventionally weaned rabbits were assigned to 3 groups and fed diets supplemented with protected palm fat (PPF), coconut oil (CO, and an oilcontaining triacylglycerols (TAG) of caprylic and capric acid at 10 g/kg. The principal fatty acids in these supplements were palmitic, lauric and caprylic acid, respectively. Mortality of early-weaned rabbits fed the diet with TAG (23%) was significantly lower than that of rabbits fed PPF (45%) and non-significantly lower than in rabbits fed CO (37%). Corresponding mortality in rabbits weaned at 35 days of age was 6,14 and 16%. It can be concluded that early weaning represents a risk for animal health.The negative effect of early weaning can be alleviated by commercially available TAG of caprylic and capric acid.
Czech name
Účinek triacylglycerolů mastných kyselin o střední délce řetězce na růst a mortalitu králíků odstavených ve věku 25 a 35 dnů
Czech description
Třista králíků bylo odstaveno ve věku 25 dnů a 300 králíků ve věku 35 dnů. Časně i normálně odstavení králíci byli rozděleni do tří skupin a krmeni dietami doplněnými o chráněný palmový tuk (PPF), kokosový olej (CO) a olej obsahující triacylglyceroly (TAG) kyseliny kaprylové a kaprinové (? 10 g/kg). Hlavní mastné kyseliny v těchto doplňcích byly kyselina palmitová (PPF), laurová (CO) a kaprylová (TAG). Mortalita králíků krmených dietou s TAG (23%) byla signifikantně nižší než králíků krmených dietou s PPF (45%) a nesignifikantně nižší než u králíků na dietě s CO (37%). Odpovídající mortalita králíků odstavených ve věku 35 dnů byla 6% (TAG), 14% (PPF) a 16% (CO). Lze proto učinit závěr, že časný odstav králíků je zdravotním rizikem. Jeho negativní dopadmůže zmírnit přídavek komerčně dostupného oleje obsahujícího triacylglyceroly kyseliny kaprylové a kaprinové.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GP523%2F07%2FP340" target="_blank" >GP523/07/P340: Influence of caprylic and lauric acid on performance, mortality and enteropathogenic bacteria of broiler rabbits and chicken</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Veterinární medicína
ISSN
0375-8427
e-ISSN
—
Volume of the periodical
54
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
—
UT code for WoS article
000264217000003
EID of the result in the Scopus database
—