All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Contact and volumetric heating of potato starch in a closed mould

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21220%2F08%3A02147724" target="_blank" >RIV/68407700:21220/08:02147724 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Contact and volumetric heating of potato starch in a closed mould

  • Original language description

    Processes of thermal treatment of starch-based materials for biologically degradable packaging products are analyzed. The contribution describes experiments on thermal forming of potato starch based water suspensions in a closed mold at elevated pressures and temperatures up to 200 0C. Liquid samples are heated in laboratory molds either by contact with the heating plates or by direct ohmic heating. The time course of temperatures as well as the sample expansion were detected by a network of thermocouples and compared with the recorded pressure inside the mold. Results show some disadvantages of the direct ohmic heating and microwave heating .The experimentally observed fact, that the radial temperatures are almost uniform, does not correspond to the idea of a radial flow of liquid core, suggested by Zitny and therefore is substituted by a model of expanding foam. The foam behavior is modeled according to the idea of expanding spherical bubble, filled by a saturated steam, Fan.

  • Czech name

    Kontaktní a objemový ohřev bramborového škrobu v uzavřené formě

  • Czech description

    Analýza tepelného zpracování biologicky degradovatelných materiálů na bázi škrobu. Popis experimentů tepelného zpracování vodní suspenze bramborového škrobu v uzavřené formě za zvýšeného tlaku do teplot 200 C. Tekuté vzorky jsou ohřívány v laboratorníchformách kontaktem s ohřívací deskou formy nebo přímým ohmickým ohřevem. Časový průběh teplot a současně expanze vzorku jsou detekovány sítí termočlánků a porovnány se záznamem průběhu tlaků. Výsledky ukazují určité nedostatky přímého ohmického i mikrovlnného ohřevu. Experimentálně zjištěný fakt, že radiální teploty jsou téměř konstantní, je v rozporu s představou radiálního toku kapalného jádra, navrženou Zitny et al., a je tudíž nahrazena modelem expandující pěny. Chování pěny je modelováno na základěpředstavy expandující bubliny vyplněné sytou parou, Fan.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    JP - Industrial processes and processing

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/GA101%2F06%2F0535" target="_blank" >GA101/06/0535: Thermal processing of biodegradable materials</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    18th International Congress of Chemical and Process Engineering, CHISA 2008, ISBN 978-80-02-02047-9

  • ISBN

    978-80-02-02047-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    11

  • Pages from-to

  • Publisher name

    Czech Society of Chemical Engineering

  • Place of publication

    Prague

  • Event location

    Prague

  • Event date

    Sep 10, 2008

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article