Contact and volumetric heating of potato starch in a closed mould
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21220%2F08%3A02147724" target="_blank" >RIV/68407700:21220/08:02147724 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Contact and volumetric heating of potato starch in a closed mould
Original language description
Processes of thermal treatment of starch-based materials for biologically degradable packaging products are analyzed. The contribution describes experiments on thermal forming of potato starch based water suspensions in a closed mold at elevated pressures and temperatures up to 200 0C. Liquid samples are heated in laboratory molds either by contact with the heating plates or by direct ohmic heating. The time course of temperatures as well as the sample expansion were detected by a network of thermocouples and compared with the recorded pressure inside the mold. Results show some disadvantages of the direct ohmic heating and microwave heating .The experimentally observed fact, that the radial temperatures are almost uniform, does not correspond to the idea of a radial flow of liquid core, suggested by Zitny and therefore is substituted by a model of expanding foam. The foam behavior is modeled according to the idea of expanding spherical bubble, filled by a saturated steam, Fan.
Czech name
Kontaktní a objemový ohřev bramborového škrobu v uzavřené formě
Czech description
Analýza tepelného zpracování biologicky degradovatelných materiálů na bázi škrobu. Popis experimentů tepelného zpracování vodní suspenze bramborového škrobu v uzavřené formě za zvýšeného tlaku do teplot 200 C. Tekuté vzorky jsou ohřívány v laboratorníchformách kontaktem s ohřívací deskou formy nebo přímým ohmickým ohřevem. Časový průběh teplot a současně expanze vzorku jsou detekovány sítí termočlánků a porovnány se záznamem průběhu tlaků. Výsledky ukazují určité nedostatky přímého ohmického i mikrovlnného ohřevu. Experimentálně zjištěný fakt, že radiální teploty jsou téměř konstantní, je v rozporu s představou radiálního toku kapalného jádra, navrženou Zitny et al., a je tudíž nahrazena modelem expandující pěny. Chování pěny je modelováno na základěpředstavy expandující bubliny vyplněné sytou parou, Fan.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
JP - Industrial processes and processing
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA101%2F06%2F0535" target="_blank" >GA101/06/0535: Thermal processing of biodegradable materials</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
18th International Congress of Chemical and Process Engineering, CHISA 2008, ISBN 978-80-02-02047-9
ISBN
978-80-02-02047-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
11
Pages from-to
—
Publisher name
Czech Society of Chemical Engineering
Place of publication
Prague
Event location
Prague
Event date
Sep 10, 2008
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—