Direct ohmic heating of solid foods- effect of contact pressure and frequency
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21220%2F13%3A00208408" target="_blank" >RIV/68407700:21220/13:00208408 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv přítlaku elektrod a napájecí frekvence na přímý ohmický ohřev sekané
Original language description
Přímý ohmický ohřev je moderní metoda termického ošetření potravinářských látek. Teplo je v ohřívané potravině generováno přímo průchodem elektrického proudu v důsledku jejího elektrického odporu. Přednosti přímého ohmického ohřevu jsou jeho vysoká rychlost a snadná možnost řízení a monitorování. Tyto vlastnosti předurčují nasazení této technologie v aplikacích pasterizace a sterilizace potravin, zejména UHT procesy, popřípadě pro rychlý ohřev polotovarů v provozech typu fastfood. Nasazení však stále komplikují problémy spojené s touto technologií, jako např. doprovodné elektrochemické děje spojené s korozí elektrod, nejasné příčiny tvorby úsad potraviny na elektrodách a nevyjasněné děje na rozhraní potravina- elektroda. Cílem příspěvku je prezentovatdosud získané výsledky výzkumu v oblasti přímého ohmického ohřevu tuhých potravin, především vliv operačních parametrů (vliv přítlačného tlaku a vliv frekvence elektrického proudu).
Czech name
Vliv přítlaku elektrod a napájecí frekvence na přímý ohmický ohřev sekané
Czech description
Přímý ohmický ohřev je moderní metoda termického ošetření potravinářských látek. Teplo je v ohřívané potravině generováno přímo průchodem elektrického proudu v důsledku jejího elektrického odporu. Přednosti přímého ohmického ohřevu jsou jeho vysoká rychlost a snadná možnost řízení a monitorování. Tyto vlastnosti předurčují nasazení této technologie v aplikacích pasterizace a sterilizace potravin, zejména UHT procesy, popřípadě pro rychlý ohřev polotovarů v provozech typu fastfood. Nasazení však stále komplikují problémy spojené s touto technologií, jako např. doprovodné elektrochemické děje spojené s korozí elektrod, nejasné příčiny tvorby úsad potraviny na elektrodách a nevyjasněné děje na rozhraní potravina- elektroda. Cílem příspěvku je prezentovatdosud získané výsledky výzkumu v oblasti přímého ohmického ohřevu tuhých potravin, především vliv operačních parametrů (vliv přítlačného tlaku a vliv frekvence elektrického proudu).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
BJ - Thermodynamics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník konference CHISA 2013
ISBN
978-80-02-02500-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
18
Pages from-to
—
Publisher name
Česká společnost chemického inženýrství
Place of publication
Praha
Event location
Srní
Event date
Oct 14, 2013
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—