All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Direct ohmic heating of solid foods- effect of contact pressure and frequency

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21220%2F13%3A00208408" target="_blank" >RIV/68407700:21220/13:00208408 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv přítlaku elektrod a napájecí frekvence na přímý ohmický ohřev sekané

  • Original language description

    Přímý ohmický ohřev je moderní metoda termického ošetření potravinářských látek. Teplo je v ohřívané potravině generováno přímo průchodem elektrického proudu v důsledku jejího elektrického odporu. Přednosti přímého ohmického ohřevu jsou jeho vysoká rychlost a snadná možnost řízení a monitorování. Tyto vlastnosti předurčují nasazení této technologie v aplikacích pasterizace a sterilizace potravin, zejména UHT procesy, popřípadě pro rychlý ohřev polotovarů v provozech typu fastfood. Nasazení však stále komplikují problémy spojené s touto technologií, jako např. doprovodné elektrochemické děje spojené s korozí elektrod, nejasné příčiny tvorby úsad potraviny na elektrodách a nevyjasněné děje na rozhraní potravina- elektroda. Cílem příspěvku je prezentovatdosud získané výsledky výzkumu v oblasti přímého ohmického ohřevu tuhých potravin, především vliv operačních parametrů (vliv přítlačného tlaku a vliv frekvence elektrického proudu).

  • Czech name

    Vliv přítlaku elektrod a napájecí frekvence na přímý ohmický ohřev sekané

  • Czech description

    Přímý ohmický ohřev je moderní metoda termického ošetření potravinářských látek. Teplo je v ohřívané potravině generováno přímo průchodem elektrického proudu v důsledku jejího elektrického odporu. Přednosti přímého ohmického ohřevu jsou jeho vysoká rychlost a snadná možnost řízení a monitorování. Tyto vlastnosti předurčují nasazení této technologie v aplikacích pasterizace a sterilizace potravin, zejména UHT procesy, popřípadě pro rychlý ohřev polotovarů v provozech typu fastfood. Nasazení však stále komplikují problémy spojené s touto technologií, jako např. doprovodné elektrochemické děje spojené s korozí elektrod, nejasné příčiny tvorby úsad potraviny na elektrodách a nevyjasněné děje na rozhraní potravina- elektroda. Cílem příspěvku je prezentovatdosud získané výsledky výzkumu v oblasti přímého ohmického ohřevu tuhých potravin, především vliv operačních parametrů (vliv přítlačného tlaku a vliv frekvence elektrického proudu).

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    BJ - Thermodynamics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2013

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník konference CHISA 2013

  • ISBN

    978-80-02-02500-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    18

  • Pages from-to

  • Publisher name

    Česká společnost chemického inženýrství

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Srní

  • Event date

    Oct 14, 2013

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article