Direct ohmic heating of food products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21220%2F13%3A00206454" target="_blank" >RIV/68407700:21220/13:00206454 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://chps.fsid.cvut.cz/pt/2013/" target="_blank" >http://chps.fsid.cvut.cz/pt/2013/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Přímý ohmický ohřev potravinářských látek
Original language description
Přímý ohmický ohřev je moderní metoda termického ošetření potravinářských látek. Teplo je v ohřívané potravině generováno přímo průchodem elektrického proudu v důsledku jejího elektrického odporu. Přednosti přímého ohmického ohřevu jsou jeho vysoká rychlost a snadná možnost řízení a monitorování. Tyto vlastnosti předurčují nasazení této technologie v aplikacích pasterizace a sterilizace potravin, zejména UHT procesy. Nasazení však stále komplikují problémy spojené s touto technologií, jako např. doprovodné elektrochemické děje spojené s korozí elektrod, nejasné příčiny tvorby úsad potraviny na elektrodách a nevyjasněné děje na rozhraní potravina- elektroda. Cílem příspěvku je prezentovat dosud získané výsledky výzkumu v oblasti přímého ohmického ohřevutuhých a tekutých potravin, jako jsou: vliv materiálu elektrod, vliv operačních parametrů, vliv napájení, přítlačného tlaku, vliv frekvence elektrického proudu apod. Cílem práce je objasnit mechanismus tvorby úsad tekutých i tuhých potra
Czech name
Přímý ohmický ohřev potravinářských látek
Czech description
Přímý ohmický ohřev je moderní metoda termického ošetření potravinářských látek. Teplo je v ohřívané potravině generováno přímo průchodem elektrického proudu v důsledku jejího elektrického odporu. Přednosti přímého ohmického ohřevu jsou jeho vysoká rychlost a snadná možnost řízení a monitorování. Tyto vlastnosti předurčují nasazení této technologie v aplikacích pasterizace a sterilizace potravin, zejména UHT procesy. Nasazení však stále komplikují problémy spojené s touto technologií, jako např. doprovodné elektrochemické děje spojené s korozí elektrod, nejasné příčiny tvorby úsad potraviny na elektrodách a nevyjasněné děje na rozhraní potravina- elektroda. Cílem příspěvku je prezentovat dosud získané výsledky výzkumu v oblasti přímého ohmického ohřevutuhých a tekutých potravin, jako jsou: vliv materiálu elektrod, vliv operačních parametrů, vliv napájení, přítlačného tlaku, vliv frekvence elektrického proudu apod. Cílem práce je objasnit mechanismus tvorby úsad tekutých i tuhých potra
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
BJ - Thermodynamics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Procesní technika 2013
ISBN
978-80-01-05285-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
21
Pages from-to
—
Publisher name
České vysoké učení technické v Praze, Fakulta strojní
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Jun 13, 2013
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—