All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Beneficial and Adverse Effects of Coffee, Caffeine and Caffeinism

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21460%2F19%3A00349047" target="_blank" >RIV/68407700:21460/19:00349047 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.policie.cz/clanek/drugs-forensics-bulletin-narodni-protidrogove-centraly.aspx" target="_blank" >https://www.policie.cz/clanek/drugs-forensics-bulletin-narodni-protidrogove-centraly.aspx</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Příznivé a škodlivé účínky kávy, kofein a kofeinismus

  • Original language description

    Kofein je alkaloid, který se významně vyskytuje v mnoha rostlinách, zejména Kávovníku arabském, kola ořeších, čajovém listí, guaraně, kakaových bobech a dalších. Největší přirozené množství kofeinu se nachází v kávě, která je denně konzumována stovkami milionů lidí na celém světě. Důvod, proč je konzumována v tak vysoké míře, spočívá ve stimulačních účincích centrální nervové soustavy, zahnání únavy a zvýšení pozornosti. I přes svojí oblíbenost není konzumace kofeinu v jakékoliv míře bez rizik. Nebezpečí spočívá zeujména v interakci s jinými návykovými látkami, kdy kofein zvyšuje jejich škodlivé účinky. Jeho nbadměrná konzumace může vyvolat závislost na kofeinu, která se nazývá kofeinismus. Na druhou stranu konzumace kávy v přijatelné míře přináší i mnoho příznivých účinků. Významnou složkou kávy jsou i dva diterpeny kahweol a cafestol, u nichž byly moderními metodami zkoumání prokázány protizánětlivé a protinádorové účinky.

  • Czech name

    Příznivé a škodlivé účínky kávy, kofein a kofeinismus

  • Czech description

    Kofein je alkaloid, který se významně vyskytuje v mnoha rostlinách, zejména Kávovníku arabském, kola ořeších, čajovém listí, guaraně, kakaových bobech a dalších. Největší přirozené množství kofeinu se nachází v kávě, která je denně konzumována stovkami milionů lidí na celém světě. Důvod, proč je konzumována v tak vysoké míře, spočívá ve stimulačních účincích centrální nervové soustavy, zahnání únavy a zvýšení pozornosti. I přes svojí oblíbenost není konzumace kofeinu v jakékoliv míře bez rizik. Nebezpečí spočívá zeujména v interakci s jinými návykovými látkami, kdy kofein zvyšuje jejich škodlivé účinky. Jeho nbadměrná konzumace může vyvolat závislost na kofeinu, která se nazývá kofeinismus. Na druhou stranu konzumace kávy v přijatelné míře přináší i mnoho příznivých účinků. Významnou složkou kávy jsou i dva diterpeny kahweol a cafestol, u nichž byly moderními metodami zkoumání prokázány protizánětlivé a protinádorové účinky.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    30300 - Health sciences

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů