Beneficial and Adverse Effects of Coffee, Caffeine and Caffeinism
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21460%2F19%3A00349047" target="_blank" >RIV/68407700:21460/19:00349047 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.policie.cz/clanek/drugs-forensics-bulletin-narodni-protidrogove-centraly.aspx" target="_blank" >https://www.policie.cz/clanek/drugs-forensics-bulletin-narodni-protidrogove-centraly.aspx</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Příznivé a škodlivé účínky kávy, kofein a kofeinismus
Original language description
Kofein je alkaloid, který se významně vyskytuje v mnoha rostlinách, zejména Kávovníku arabském, kola ořeších, čajovém listí, guaraně, kakaových bobech a dalších. Největší přirozené množství kofeinu se nachází v kávě, která je denně konzumována stovkami milionů lidí na celém světě. Důvod, proč je konzumována v tak vysoké míře, spočívá ve stimulačních účincích centrální nervové soustavy, zahnání únavy a zvýšení pozornosti. I přes svojí oblíbenost není konzumace kofeinu v jakékoliv míře bez rizik. Nebezpečí spočívá zeujména v interakci s jinými návykovými látkami, kdy kofein zvyšuje jejich škodlivé účinky. Jeho nbadměrná konzumace může vyvolat závislost na kofeinu, která se nazývá kofeinismus. Na druhou stranu konzumace kávy v přijatelné míře přináší i mnoho příznivých účinků. Významnou složkou kávy jsou i dva diterpeny kahweol a cafestol, u nichž byly moderními metodami zkoumání prokázány protizánětlivé a protinádorové účinky.
Czech name
Příznivé a škodlivé účínky kávy, kofein a kofeinismus
Czech description
Kofein je alkaloid, který se významně vyskytuje v mnoha rostlinách, zejména Kávovníku arabském, kola ořeších, čajovém listí, guaraně, kakaových bobech a dalších. Největší přirozené množství kofeinu se nachází v kávě, která je denně konzumována stovkami milionů lidí na celém světě. Důvod, proč je konzumována v tak vysoké míře, spočívá ve stimulačních účincích centrální nervové soustavy, zahnání únavy a zvýšení pozornosti. I přes svojí oblíbenost není konzumace kofeinu v jakékoliv míře bez rizik. Nebezpečí spočívá zeujména v interakci s jinými návykovými látkami, kdy kofein zvyšuje jejich škodlivé účinky. Jeho nbadměrná konzumace může vyvolat závislost na kofeinu, která se nazývá kofeinismus. Na druhou stranu konzumace kávy v přijatelné míře přináší i mnoho příznivých účinků. Významnou složkou kávy jsou i dva diterpeny kahweol a cafestol, u nichž byly moderními metodami zkoumání prokázány protizánětlivé a protinádorové účinky.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
30300 - Health sciences
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů