Survey of drying methods used in food manufacture
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F06%3A63504587" target="_blank" >RIV/70883521:28110/06:63504587 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Přehled metod sušení potravin-literární studie
Original language description
Sušení je proces, při kterém se přivádí teplo k sušenému materiálu a současně je odváděna vlhkost. Při zpracování potravin je důležité zajistit jejich kvalitu a minimální senzorické a nutriční vlastnosti. Sušená potravina se musí vyznačovat atraktivní chutí, barvou i texturou. Pro řadu potravin je důležité prodloužit období trvanlivosti pomocí konzervačních technik, při nichž dochází k mikrobiologickým a konzervačním změnám. Literární studie v úvodní části vyzdvihuje význam procesu sušení v potravinářském průmyslu (zvyšování trvanlivosti potravin) a věnuje se teoretickému popisu sušení potravin (kinetika sušení). Hlavní část je věnována popisu, výhodám, nevýhodám a aplikacím vakuového, mikrovlnného, expansního, sublimačního, dielektrického, rozprašovacího sušení potravin, stejně jako kombinaci některých sušících procesů. Je uvedena vhodnost vybraných sušících metod pro nejběžnější potravinářské suroviny.
Czech name
Přehled metod sušení potravin-literární studie
Czech description
Sušení je proces, při kterém se přivádí teplo k sušenému materiálu a současně je odváděna vlhkost. Při zpracování potravin je důležité zajistit jejich kvalitu a minimální senzorické a nutriční vlastnosti. Sušená potravina se musí vyznačovat atraktivní chutí, barvou i texturou. Pro řadu potravin je důležité prodloužit období trvanlivosti pomocí konzervačních technik, při nichž dochází k mikrobiologickým a konzervačním změnám. Literární studie v úvodní části vyzdvihuje význam procesu sušení v potravinářském průmyslu (zvyšování trvanlivosti potravin) a věnuje se teoretickému popisu sušení potravin (kinetika sušení). Hlavní část je věnována popisu, výhodám, nevýhodám a aplikacím vakuového, mikrovlnného, expansního, sublimačního, dielektrického, rozprašovacího sušení potravin, stejně jako kombinaci některých sušících procesů. Je uvedena vhodnost vybraných sušících metod pro nejběžnější potravinářské suroviny.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník přednášek APROCHEM 2006 (Chemické technologie, 2)
ISBN
80-02-01812-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
2194-2201
Publisher name
Sprint Servis Praha
Place of publication
Praha
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—