All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Survey of drying methods used in food manufacture

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F06%3A63504587" target="_blank" >RIV/70883521:28110/06:63504587 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Přehled metod sušení potravin-literární studie

  • Original language description

    Sušení je proces, při kterém se přivádí teplo k sušenému materiálu a současně je odváděna vlhkost. Při zpracování potravin je důležité zajistit jejich kvalitu a minimální senzorické a nutriční vlastnosti. Sušená potravina se musí vyznačovat atraktivní chutí, barvou i texturou. Pro řadu potravin je důležité prodloužit období trvanlivosti pomocí konzervačních technik, při nichž dochází k mikrobiologickým a konzervačním změnám. Literární studie v úvodní části vyzdvihuje význam procesu sušení v potravinářském průmyslu (zvyšování trvanlivosti potravin) a věnuje se teoretickému popisu sušení potravin (kinetika sušení). Hlavní část je věnována popisu, výhodám, nevýhodám a aplikacím vakuového, mikrovlnného, expansního, sublimačního, dielektrického, rozprašovacího sušení potravin, stejně jako kombinaci některých sušících procesů. Je uvedena vhodnost vybraných sušících metod pro nejběžnější potravinářské suroviny.

  • Czech name

    Přehled metod sušení potravin-literární studie

  • Czech description

    Sušení je proces, při kterém se přivádí teplo k sušenému materiálu a současně je odváděna vlhkost. Při zpracování potravin je důležité zajistit jejich kvalitu a minimální senzorické a nutriční vlastnosti. Sušená potravina se musí vyznačovat atraktivní chutí, barvou i texturou. Pro řadu potravin je důležité prodloužit období trvanlivosti pomocí konzervačních technik, při nichž dochází k mikrobiologickým a konzervačním změnám. Literární studie v úvodní části vyzdvihuje význam procesu sušení v potravinářském průmyslu (zvyšování trvanlivosti potravin) a věnuje se teoretickému popisu sušení potravin (kinetika sušení). Hlavní část je věnována popisu, výhodám, nevýhodám a aplikacím vakuového, mikrovlnného, expansního, sublimačního, dielektrického, rozprašovacího sušení potravin, stejně jako kombinaci některých sušících procesů. Je uvedena vhodnost vybraných sušících metod pro nejběžnější potravinářské suroviny.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník přednášek APROCHEM 2006 (Chemické technologie, 2)

  • ISBN

    80-02-01812-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    2194-2201

  • Publisher name

    Sprint Servis Praha

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

  • Event date

  • Type of event by nationality

  • UT code for WoS article