Modification of enzyme hydrolysis of leather shavings aiming to optimize filtration time
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F06%3A63504603" target="_blank" >RIV/70883521:28110/06:63504603 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Modifikace enzymové hydrolýsy proteinových odpadů s cílem optimalizace filtračního procesu
Original language description
Dvoustupňový proces alkalické hydrolýzy chromočiněného odpadu je v 1. stupni charakterizován alkalickým narušením zesíťované proteinické matrice, která je následně rozložena v 2. stupni za použití enzymu. V 1. stupni dojde k získání želatinové frakce a zbylého filtračního koláče. Ve 2. stupni je filtrační koláč zpracován enzymem a získá se proteinu prostý koláč a nízkomolekulární peptidová směs. Filtrační proces a jeho časová náročnost je jedním z hlavních ukazatelů posuzovaných při zavádění technologického procesu do praxe. Doba filtrace je ovlivněna průběhem technologického procesu enzymové hydrolýzy. Vyšší přídavky alkalického činidla a vyšší přídavky enzymu zkracují filtrační časy. Filtrace byla rovněž urychlena tím, že heterogenní směs byla filtrována za zvýšené teploty (60 oC). Kromě toho jsme zavedli 3. stupeň zpracování proteinického odpadu, v němž po úpravě pH došlo k výraznému zkrácení filtračních časů.
Czech name
Modifikace enzymové hydrolýsy proteinových odpadů s cílem optimalizace filtračního procesu
Czech description
Dvoustupňový proces alkalické hydrolýzy chromočiněného odpadu je v 1. stupni charakterizován alkalickým narušením zesíťované proteinické matrice, která je následně rozložena v 2. stupni za použití enzymu. V 1. stupni dojde k získání želatinové frakce a zbylého filtračního koláče. Ve 2. stupni je filtrační koláč zpracován enzymem a získá se proteinu prostý koláč a nízkomolekulární peptidová směs. Filtrační proces a jeho časová náročnost je jedním z hlavních ukazatelů posuzovaných při zavádění technologického procesu do praxe. Doba filtrace je ovlivněna průběhem technologického procesu enzymové hydrolýzy. Vyšší přídavky alkalického činidla a vyšší přídavky enzymu zkracují filtrační časy. Filtrace byla rovněž urychlena tím, že heterogenní směs byla filtrována za zvýšené teploty (60 oC). Kromě toho jsme zavedli 3. stupeň zpracování proteinického odpadu, v němž po úpravě pH došlo k výraznému zkrácení filtračních časů.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
CI - Industrial chemistry and chemical engineering
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Volume of the periodical
100
Issue of the periodical within the volume
8
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
1
Pages from-to
714-714
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—