Changes in amino acids composition of cows colostrum (during first 72 hours after parturition)
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F07%3A63505382" target="_blank" >RIV/70883521:28110/07:63505382 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Changes in amino acids composition of cows colostrum (during first 72 hours after parturition)
Original language description
Changes in amino acid spectrum of colostrum within the period of 2 to 72 hours post partum were studied in dairy cows of the Czech Red Pied cattle with a genetic admixture of Black Pied Lowland breed (n = 10). Five of them were on the 1st lactation and 5on the 2nd and/or higher lactations. Within the study period, the contents of non-essential amino acids (NEAA) and essential amino acids (EAA) decreased by 22.8 - 63.2% and 27.3 - 65.2%, resp., in dairy cows on the 1st lactation while in those on the 2nd and following lactations the corresponding values were 22.0 - 63.7% and 24.9 - 71.7%, respectively. The dependence of the course of changes in the AA spectrum of cow's colostrum on the time interval elapsing after the parturition could be characterisedby a regression equation y = b0 + b1/x + b2/x2.
Czech name
Změny aminokyselinového spektra kravského mleziva v průběhu prvních 72 hodin po porodu
Czech description
Změny aminokyseliného spektra mleziva v průběhu 2 až 72 hod. po porodu byly sledovány u krav českého strakatého skotu s genetickým podílem černostrakatého nížinného skotu (n = 10), z nichž bylo 5 krav na 1. laktaci (prvotelky) a 5 krav na 2. a vyšší laktaci. Obsah NEAA u krav na 1. laktaci se během sledovaného období poklesl v rozpětí 22,8 - 63,2 %, u EAK v rozpětí 27,3 - 65,2 % u krav na 2. a vyšší laktaci ve stejném pořadí o 22,0 - 63,7 %, resp. 24,9 - 71,7 %. Průběh změn aminokyselinového složení mleziva krav v závislosti na době od porodu byl vyjádřen lomenou regresní rovnicí y = b0 + b1/x + b2/x2.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Volume of the periodical
55
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
14
Pages from-to
81-94
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—