The effect of soya protein enriched with essential amino acids added to rumen of dairy cows in a form of rumen-protected tablets on the amino acid profiles of casein.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F06%3A8P006013" target="_blank" >RIV/49608851:_____/06:8P006013 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
The effect of soya protein enriched with essential amino acids added to rumen of dairy cows in a form of rumen-protected tablets on the amino acid profiles of casein.
Original language description
The aim of this study was to determine the effect of purified soya-protein HP300 enriched with the essential amino acids lysine, methionine and histidine added to rumen of lactating dairy cows either in a form of rumen-protected tablets or non-tableted mixture on the casein content and yield and changes in the amino acid profiles of casein. The experiment was carried out on three lactating dairy cows H100 fitted with ruminal and duodenal cannulas. Cows were fed on a diet based on a corn silage, alfalfahay and a supplemental mixture. The experiment was divided into 4 periods of 3 d (10 d preliminary and 3 d experimental period). In the first period one cow received the rumen-protected tablets (T group) and the others two received the non-tableted mixture (C group). In the subsequent period the rate of cows was antipodal. The casein content and yield was significantly higher in the T group in comparison to group C (2.70% and 477.96 g/d vs. 2.46% and 407.82 g/d, P<0.05). The increases in
Czech name
Vliv sojového proteinu obohaceného esenciálními aminokyselinami podaného do bachoru dojnic ve formě ruminálně chráněných tablet na profil aminokyselin kaseinu.
Czech description
Cílem pokusu bylo určit vliv čištěného sojového proteinu HP300 obohaceného esenciálními aminokyselinami lysinem, methioninem a histidinem podaných do bachoru laktujících dojnic buď ve formě ruminálně chráněných tablet nebo neztabletované práškové směsi na obsah denní produkci kaseinu a změny v profilu aminokyselin v kaseinu. Pokus byl proveden na 3 laktujících dojnicích (H100) s ruminální a duodenální kanylou. Dojnice byly krmeny krmnou dávkou složenou z kukuřičné siláže, vojtěškového sena a doplňkové směsi. Pokus byl rozdělen do 4 period, každá v délce 13 dní (10 dní přípravné období a 3 dny pokusné období). V 1. periodě dostala dojnice č. 1 ruminálně chráněné tablety (T) a dojnice č. 2 a 3 neztabletovanou práškovanou směs (C). V následující periodě bylo rozdělení do skupin opačné. Obsah a denní produkce kaseinu byla průkazně vyšší ve skupině T ve srovnání se skupinou C (2.70% a 477.96 g/d vs. 2.46% a 407.82 g/d, P<0.05). Výšší denní produkce kaseinu měla za následek i vyšší denní pro
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1B44037" target="_blank" >1B44037: The Conroll of Process of Milk and Chees Quality by the Essencial Amino Acids Supplementation.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů