The effect of 12-month storage on amino acid contents in sterilized processed cheese
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F07%3A63505404" target="_blank" >RIV/70883521:28110/07:63505404 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
The effect of 12-month storage on amino acid contents in sterilized processed cheese
Original language description
The aim of this study was to investigate changes in amino acids content during 12-month storage of sterilized processed cheese at three different temperatures (8 +/- 2 °C, 23 +/- 2 °C and 40 +/- 2 °C). Analyses were performed with two batches of sterilized processed cheese. The amount of amino acids and ammonia in each sample was determined. The amino acids content was provided after acid hydrolysis (23 hours, 115 °C, cHCl = 6 mol.dm-3); sulphur amino acids were oxidized with the mixture of hydrogen peroxide and formic acid (ratio 1:9) before acid hydrolysis. Analysis of amino acids was accomplished by ionic chromatography with sodium-citrate buffers and ninhydrin detection. The ammonia content was assigned by microdiffusive Conway method. The resultswere submitted to statistical analysis using parametrical test for comparison of mean values (the Student t-test) which was performed at the 0,05 level of significance. There was observed significant decrease in amount of lysine and argin
Czech name
Vliv 12 měsíčního skladování na obsah aminokyselin ve sterilovaných tavených sýrech
Czech description
Cílem této práce bylo sledovat změny obsahu aminokyselin v průběhu 12 měsíčního skladování sterilovaných tavených sýrů při třech různých teplotách (8 +/- 2 °C, 23 +/- 2 °C a 40 +/- 2 °C). Všechny analýzy byly provedeny u dvou řad sterilovaných tavených sýrů. U všech vzorků byl stanoven obsah aminokyselin a amoniaku. Obsah aminokyselin byl určován po kyselé hydrolýze (23 hodin, 115 °C, 6 mol.dm-3 HCl), sirné aminokyseliny byly před vlastní kyselou hydrolýzou oxidovány oxidační směsí peroxidu vodíku a kyseliny mravenčí (v poměru 1:9). Vlastní analýza aminokyselin byla provedena pomocí iontově-výměnné kapalinové chromatografie se sodno-citrátovými elučními pufry a ninhydrinovou detekcí. Obsah amoniaku byl stanoven pomocí mikrodifúzní Conwayovy metody. Výsledky byly podrobeny statistické analýze s použitím parametrického testu srovnávání dvou středních hodnot (Studentův t-test) na hladině statistické významnosti 5 %. Během skladování při všech teplotách došlo k signifikantnímu snížení obsa
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
XI. Pracovní setkání biochemiků a molekulárních biologů
ISBN
978-80-210-4234-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
2
Pages from-to
30-31
Publisher name
Masarykova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—