Complex Processing of Amaranth Biomass
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F07%3A63506863" target="_blank" >RIV/70883521:28110/07:63506863 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/70883521:28140/07:63505832
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Komplexní zpracování amarantové hmoty
Original language description
Disertační práce se zabývá jedním z perspektivních potravinových doplňků třetího tisíciletí, kterým je pseudocereálie amarant. Studiem této plodiny, zejména jejího zrna, bylo zjištěno mimořádné složení. Jedním z hlavních úkolů při využití amarantu jako suroviny rostlinné bílkoviny byla separace zejména celulosové složky od bílkoviny nebo naopak. Princip oddělení spočívá ve ztekucení jedné z výše uvedených složek. Součástí komplexního zpracování amarantu je separace proteinu ve formě roztoku, který vznikne enzymovou hydrolýzou amarantové suroviny. Při tomto zpracovávání se získávají produkty, které mají relativně velký obsah bílkovin. V důsledku optimalizace separace heterogenní reakční směsi byly také stanoveny matematické modely pro jednotlivé extrakce proteinu a škrobu z amarantového zrna a stonku. Byly řešeny i problémy možného využití zbytkové amarantové hmoty po opracování rostliny (semena, listy). Tyto odpady obsahují značné množství vysokomolekulárních sacharidů, bílkovin a jiný
Czech name
Komplexní zpracování amarantové hmoty
Czech description
Disertační práce se zabývá jedním z perspektivních potravinových doplňků třetího tisíciletí, kterým je pseudocereálie amarant. Studiem této plodiny, zejména jejího zrna, bylo zjištěno mimořádné složení. Jedním z hlavních úkolů při využití amarantu jako suroviny rostlinné bílkoviny byla separace zejména celulosové složky od bílkoviny nebo naopak. Princip oddělení spočívá ve ztekucení jedné z výše uvedených složek. Součástí komplexního zpracování amarantu je separace proteinu ve formě roztoku, který vznikne enzymovou hydrolýzou amarantové suroviny. Při tomto zpracovávání se získávají produkty, které mají relativně velký obsah bílkovin. V důsledku optimalizace separace heterogenní reakční směsi byly také stanoveny matematické modely pro jednotlivé extrakce proteinu a škrobu z amarantového zrna a stonku. Byly řešeny i problémy možného využití zbytkové amarantové hmoty po opracování rostliny (semena, listy). Tyto odpady obsahují značné množství vysokomolekulárních sacharidů, bílkovin a jiný
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
JJ - Other materials
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů