All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Possibilities usage low-esterify pectin as a substituent phosphates emusifying salts in production of processed cheese

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F08%3A63507281" target="_blank" >RIV/70883521:28110/08:63507281 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Možnosti využití nízkoesterifikovaného pektinu jako substituentu fosfátových tavicích solí ve výrobě tavených sýrů

  • Original language description

    Tavený sýr s obsahem fosfátových tavicích solí vykazuje charakteristické konzistenční vlastnosti, zejména roztíratelnost. V důsledku chelatační schopnosti fosfátových tavicích solí dochází ve výživě člověka k problematickému respektive sníženému využívání vápníku z tavených sýrů. Proto se práce zaměřila na možnost nahradit tavicí soli fosfátového typu ve výrobě tavených sýrů. Použit byl nejprve nízkoesterifikovaný pektin. V další fázi byl pro výrobu a zlepšení emulgace systému použit společně s nízkoesterifikovaným pektinem emulgátor lecitin. Na takto vyrobených produktech byla sledována především homogenita výrobku. Sloupec výrobku (cca 1,2 cm) byl rozdělen na vrstvy (3 ? 5), které byly následně srovnávány. Jako metody analýzy byly použity dynamická oscilační reometrie a analýza obrazu. Oscilační dynamická reometrie byla zaměřena na detekci různé tuhosti vrstev výrobku, což by indikovalo nehomogenitu materiálu. Sledovány byly parametry elastický (G´) a ztrátový (G´´) modul pružnosti a

  • Czech name

    Možnosti využití nízkoesterifikovaného pektinu jako substituentu fosfátových tavicích solí ve výrobě tavených sýrů

  • Czech description

    Tavený sýr s obsahem fosfátových tavicích solí vykazuje charakteristické konzistenční vlastnosti, zejména roztíratelnost. V důsledku chelatační schopnosti fosfátových tavicích solí dochází ve výživě člověka k problematickému respektive sníženému využívání vápníku z tavených sýrů. Proto se práce zaměřila na možnost nahradit tavicí soli fosfátového typu ve výrobě tavených sýrů. Použit byl nejprve nízkoesterifikovaný pektin. V další fázi byl pro výrobu a zlepšení emulgace systému použit společně s nízkoesterifikovaným pektinem emulgátor lecitin. Na takto vyrobených produktech byla sledována především homogenita výrobku. Sloupec výrobku (cca 1,2 cm) byl rozdělen na vrstvy (3 ? 5), které byly následně srovnávány. Jako metody analýzy byly použity dynamická oscilační reometrie a analýza obrazu. Oscilační dynamická reometrie byla zaměřena na detekci různé tuhosti vrstev výrobku, což by indikovalo nehomogenitu materiálu. Sledovány byly parametry elastický (G´) a ztrátový (G´´) modul pružnosti a

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Celostátní přehlídka sýrů 2008, Výsledky přehlídek a sborník přednášek z konference

  • ISBN

    978-80-7080-695-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Jan 24, 2008

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article