All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Chrome liquors prepared from the chrome cake and their application for tanning of white-hide pigskin

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F08%3A63507292" target="_blank" >RIV/70883521:28110/08:63507292 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Chrome liquors prepared from the chrome cake and their application for tanning of white-hide pigskin

  • Original language description

    The presented work deals with the application of chrome cake to prepare chrome tanning liquors. Chrome cake is a solid by-product after enzyme treatment of chrome shavings and creates grow-green sticky paste. Chrome cake consists from 40?50 % of inorganic solids, which contains 12?15 % of chromic oxide. A total of 5 different chrome liquors were prepared. These were used to tan samples of hides ? pigskins. The tanned pigskin leathers were subjected to a series (altogether 14) of chemical and physico-mechanical tests, and results were compared to results of pigskin leather tanned by standard operation chrome liquor. Tanning tests, executed on laboratory prove that prepared tanning liquors may be applied to tanning of white-hides. Leathers tanned by means of such liquors are comparable to leathers tanned and produced through usual operating procedures.

  • Czech name

    Chromité činící břečky připravené z chromitého kalu a jejich aplikace při činění vepřovicových podšívek

  • Czech description

    Předložená práce se zabývá využitím chromitého koláče k přípravě chromitých činících břeček. chromitý koláč je tuhý zbytek po enzymovém zpracování chromitých postružin a tvoří šedo-zelenou lepivou pastu. Chromitý koláč obsahuje 40-50 % anorganického podílu, který obsahuje 12-15 % oxidu chromitého. Bylo připraveno celkem 5 různých chromitých břeček. Těmito břečkami byly vyčiněny vzorky holiny ? vepřovicové kůže. Vyčiněné vepřovicové usně byly podrobeny sérii (celkem 14) chemických a fysikálně-mechanických zkoušek a výsledky byly srovnány s hodnotami vepřovicové usně, která byla vyčiněna standardní provozní chromitou břečkou. Činící testy provedené v laboratoři potvrdily, že břečky mohou být využity k činění holin. Usně vyčiněné těmito břečkami jsou srovnatelné s usněmi vyčiněnými standardními činicími břečkami.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    CD - Macromolecular chemistry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Leather Science and Engineering

  • ISSN

    1004-7964

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    CN - CHINA

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database