All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Verification of efficiency of chrome liquor prepared from the chrome cake after enzyme hydrolysis of shavings for tanning of white-hide from pigskin

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F06%3A63504600" target="_blank" >RIV/70883521:28110/06:63504600 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Verification of efficiency of chrome liquor prepared from the chrome cake after enzyme hydrolysis of shavings for tanning of white-hide from pigskin

  • Original language description

    Chrome cake was used to prepare tanning liquors according to the following procedure: The charge of potassium dichromate was tipped into the high beaker; water was added and after dissolution of dichromate sulphuric acid was added. The content was continuously mixed with shaft blender and brought to boiling point. Chrome cake was added step by step by small portions. After the whole amount of the cake was added the reaction mixture was mixed at boiling for another 30 minutes. Tanning liquor thus prepared was then analysed: Cr2O3 = 149.8 g/l, basicity = 39.7 %Sch, density = 40 oBé and pH = 3.1. To verify prepared tanning liquor a pieces of white-hide from pigskins were detracted from pickling liquor from TAREX tanneries in Otrokovice (The Czech Republic). Tanning experiments proved that chrome cake may replace chromium and reducing agent at preparation of tanning liquors.

  • Czech name

    Ověření účinnosti chromité břečky připravené z chromitého koláče po enzymové hydrolyse postružin k činění vepřovicové holiny

  • Czech description

    K přípravě chromitých břeček byl použit koláč podle následujícího předpisu: k dávce dichromanu draselného v třepací láhvi se přidá voda a po rozpuštění se přidá kyselina sírová. Obsahem se neustále míchá a zahřívá se k varu. Poté se po malých dávkách přidává chromitý koláč. Po úplném přidání se směs míchá za varu dalších 30 minut. Připravené činící břečky byly podrobeny analýse s těmito výsledky: Cr2O3 = 149.8 g/l, basicita = 39.7 %Sch, hustota = 40 oBé and pH = 3.1. Vlastnosti připravených břeček se ověřily na kouscích vepřovicových holin odebraných z koželužen TAREX, Otrokovice. Výsledky experimentů prokázaly, že chromitý koláče může nahradit chróm při přípravě činících břeček.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    CI - Industrial chemistry and chemical engineering

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    CHISA 2006 - Summaries 4 (System Engineering 4)

  • ISBN

    80-86059-45-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    2

  • Pages from-to

    1315-1316

  • Publisher name

    Process Engineering Publisher

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

  • Event date

  • Type of event by nationality

  • UT code for WoS article