Utilization of lactic acid bacteria from whey for preparing of polylactide and production of biodegradable plastics
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F09%3A63508103" target="_blank" >RIV/70883521:28110/09:63508103 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití kyseliny mléčné ze syrovátky pro přípravu polylaktátu a tvornu biodegradovatelných plastů
Original language description
Při výrobě sýrů a tvarohů vzniká odpadní produkt syrovátka. Syrovátka je významná surovina obsahující celou řadu nutričních látek, které lze dále smysluplně využít. Jednou z možností využití je fermentace sladké syrovátky kmeny bakterií mléčného kvašenía vzniklou kyselinu mléčnou dále využít pro tvorbu gelů a fólií polymerací na polylaktát. V naší práci jsme se zaměřili na vytypování nejvhodnějších kmenů ze sbírky mlékařských mikroorganismů pro fermentaci sladké syrovátky s požadavkem na vyprodukováníco nejvyššího množství kyseliny mléčné. A současně jsme provedli porovnání fermentací s mléčným substrátem. Byly zjištěny rozdíly mezi fermentacemi v různých substrátech a v rychlosti a hloubce prokysávání médií. Z širokého souboru kmenů byl vybrán kmenLactobacillus helveticus CCDM 108 s nejvyšší produkcí kyseliny mléčné. Dobrou schopnost prokysávat sladkou syrovátku prokázaly i kmeny CCDM 92, 98, 121, 122, 447.
Czech name
Využití kyseliny mléčné ze syrovátky pro přípravu polylaktátu a tvornu biodegradovatelných plastů
Czech description
Při výrobě sýrů a tvarohů vzniká odpadní produkt syrovátka. Syrovátka je významná surovina obsahující celou řadu nutričních látek, které lze dále smysluplně využít. Jednou z možností využití je fermentace sladké syrovátky kmeny bakterií mléčného kvašenía vzniklou kyselinu mléčnou dále využít pro tvorbu gelů a fólií polymerací na polylaktát. V naší práci jsme se zaměřili na vytypování nejvhodnějších kmenů ze sbírky mlékařských mikroorganismů pro fermentaci sladké syrovátky s požadavkem na vyprodukováníco nejvyššího množství kyseliny mléčné. A současně jsme provedli porovnání fermentací s mléčným substrátem. Byly zjištěny rozdíly mezi fermentacemi v různých substrátech a v rychlosti a hloubce prokysávání médií. Z širokého souboru kmenů byl vybrán kmenLactobacillus helveticus CCDM 108 s nejvyšší produkcí kyseliny mléčné. Dobrou schopnost prokysávat sladkou syrovátku prokázaly i kmeny CCDM 92, 98, 121, 122, 447.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
DL - Nuclear waste, radioactive pollution and control
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/2B08071" target="_blank" >2B08071: New methods of using of whey, as byproduct from dairy production for production of biologicly degradabil polymers</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
115
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—