Innovative methods for evaluating quality of wheat grain
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63509479" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63509479 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Netradiční metody hodnocení kvality pšeničného zrna
Original language description
Kvalitu zrna významně ovlivňuje obsah a vlastnosti pšeničných bílkovin. Pšeničné bílkoviny se dělí na albuminy rozpustné ve vodě, globuliny rozpustné v solných roztocích, gliadiny rozpustné v 70?90% alkoholu a gluteniny rozpustné ve zředěných roztocích kyselin a zásad. Molekulová vylučovací vysokoúčinná kapalinová chromatografie (SE-HPLC) umožňuje určit podíl jednotlivých bílkovinných frakcí. Cílem práce bylo stanovit metodou SE-HPLC podíl jednotlivých bílkovinných frakcí v pšeničné mouce a vyhodnotit korelace mezi obsahem bílkovinných frakcí a základními ukazateli technologické kvality zrna. Výsledky prokázaly dobrou korelaci mezi obsahem bílkovinných frakcí a základními ukazateli technologické kvality zrna. Metoda je vhodná zejména pro vzorky, u kterých jsou kladeny specifické požadavky na vlastnosti bílkovin.
Czech name
Netradiční metody hodnocení kvality pšeničného zrna
Czech description
Kvalitu zrna významně ovlivňuje obsah a vlastnosti pšeničných bílkovin. Pšeničné bílkoviny se dělí na albuminy rozpustné ve vodě, globuliny rozpustné v solných roztocích, gliadiny rozpustné v 70?90% alkoholu a gluteniny rozpustné ve zředěných roztocích kyselin a zásad. Molekulová vylučovací vysokoúčinná kapalinová chromatografie (SE-HPLC) umožňuje určit podíl jednotlivých bílkovinných frakcí. Cílem práce bylo stanovit metodou SE-HPLC podíl jednotlivých bílkovinných frakcí v pšeničné mouce a vyhodnotit korelace mezi obsahem bílkovinných frakcí a základními ukazateli technologické kvality zrna. Výsledky prokázaly dobrou korelaci mezi obsahem bílkovinných frakcí a základními ukazateli technologické kvality zrna. Metoda je vhodná zejména pro vzorky, u kterých jsou kladeny specifické požadavky na vlastnosti bílkovin.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Qualima Hradec Králové
ISBN
—
ISSN
1213-5380
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
—
Publisher name
Mezos s. r. o.
Place of publication
Hradec Králové
Event location
Pardubice
Event date
Jan 1, 2010
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—