All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Innovative methods for evaluating quality of wheat grain

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63509479" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63509479 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Netradiční metody hodnocení kvality pšeničného zrna

  • Original language description

    Kvalitu zrna významně ovlivňuje obsah a vlastnosti pšeničných bílkovin. Pšeničné bílkoviny se dělí na albuminy rozpustné ve vodě, globuliny rozpustné v solných roztocích, gliadiny rozpustné v 70?90% alkoholu a gluteniny rozpustné ve zředěných roztocích kyselin a zásad. Molekulová vylučovací vysokoúčinná kapalinová chromatografie (SE-HPLC) umožňuje určit podíl jednotlivých bílkovinných frakcí. Cílem práce bylo stanovit metodou SE-HPLC podíl jednotlivých bílkovinných frakcí v pšeničné mouce a vyhodnotit korelace mezi obsahem bílkovinných frakcí a základními ukazateli technologické kvality zrna. Výsledky prokázaly dobrou korelaci mezi obsahem bílkovinných frakcí a základními ukazateli technologické kvality zrna. Metoda je vhodná zejména pro vzorky, u kterých jsou kladeny specifické požadavky na vlastnosti bílkovin.

  • Czech name

    Netradiční metody hodnocení kvality pšeničného zrna

  • Czech description

    Kvalitu zrna významně ovlivňuje obsah a vlastnosti pšeničných bílkovin. Pšeničné bílkoviny se dělí na albuminy rozpustné ve vodě, globuliny rozpustné v solných roztocích, gliadiny rozpustné v 70?90% alkoholu a gluteniny rozpustné ve zředěných roztocích kyselin a zásad. Molekulová vylučovací vysokoúčinná kapalinová chromatografie (SE-HPLC) umožňuje určit podíl jednotlivých bílkovinných frakcí. Cílem práce bylo stanovit metodou SE-HPLC podíl jednotlivých bílkovinných frakcí v pšeničné mouce a vyhodnotit korelace mezi obsahem bílkovinných frakcí a základními ukazateli technologické kvality zrna. Výsledky prokázaly dobrou korelaci mezi obsahem bílkovinných frakcí a základními ukazateli technologické kvality zrna. Metoda je vhodná zejména pro vzorky, u kterých jsou kladeny specifické požadavky na vlastnosti bílkovin.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2010

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Qualima Hradec Králové

  • ISBN

  • ISSN

    1213-5380

  • e-ISSN

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

  • Publisher name

    Mezos s. r. o.

  • Place of publication

    Hradec Králové

  • Event location

    Pardubice

  • Event date

    Jan 1, 2010

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article