All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Evaluation of the Digestibility of Products from Freshwater Algae and Seaweeds

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63510025" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63510025 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Stanovení stravitelnosti produktů ze sladkovodních a mořských řas

  • Original language description

    Byla sledována stravitelnost produktů ze sladkovodních a mořských řas dostupných v tržní síti v České republice. Mořské a sladkovodní řasy jsou známé svým obsahem významných nutričních a biologicky aktivních látek jako jsou aminokyseliny, proteiny, vitaminy, minerální prvky, mastné kyseliny, enzymy, pigmenty a vláknina potravy. Jejich využitelnost lidským organizmem je dána jejich stravitelností. Stravitelnost byla stanovena gravimetrickou metodou s využitím inkubátoru Daisy po enzymatické hydrolýze pepsinem a pankreatinem. Nejnižší hodnoty DMD a OMD v rozsahu 51,9 - 89,6 % a 66,8 ? 92,3 % byly zjištěny po hydrolýze pepsinem. Nejvyšší hodnoty DMD a OMD v rozsahu 57,1 ? 97,5 % a 79,0 ? 98,1 % byly stanoveny po hydrolýze pankreatinem. Všechny hodnoty byly vztaženy ke kaseinu, jehož stravitelnost je považována za 100 %.

  • Czech name

    Stanovení stravitelnosti produktů ze sladkovodních a mořských řas

  • Czech description

    Byla sledována stravitelnost produktů ze sladkovodních a mořských řas dostupných v tržní síti v České republice. Mořské a sladkovodní řasy jsou známé svým obsahem významných nutričních a biologicky aktivních látek jako jsou aminokyseliny, proteiny, vitaminy, minerální prvky, mastné kyseliny, enzymy, pigmenty a vláknina potravy. Jejich využitelnost lidským organizmem je dána jejich stravitelností. Stravitelnost byla stanovena gravimetrickou metodou s využitím inkubátoru Daisy po enzymatické hydrolýze pepsinem a pankreatinem. Nejnižší hodnoty DMD a OMD v rozsahu 51,9 - 89,6 % a 66,8 ? 92,3 % byly zjištěny po hydrolýze pepsinem. Nejvyšší hodnoty DMD a OMD v rozsahu 57,1 ? 97,5 % a 79,0 ? 98,1 % byly stanoveny po hydrolýze pankreatinem. Všechny hodnoty byly vztaženy ke kaseinu, jehož stravitelnost je považována za 100 %.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2010

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Potravinárstvo

  • ISSN

    1338-0230

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    4

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    SK - SLOVAKIA

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database