Evaluation of the Digestibility of Products from Freshwater Algae and Seaweeds
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63510025" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63510025 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení stravitelnosti produktů ze sladkovodních a mořských řas
Original language description
Byla sledována stravitelnost produktů ze sladkovodních a mořských řas dostupných v tržní síti v České republice. Mořské a sladkovodní řasy jsou známé svým obsahem významných nutričních a biologicky aktivních látek jako jsou aminokyseliny, proteiny, vitaminy, minerální prvky, mastné kyseliny, enzymy, pigmenty a vláknina potravy. Jejich využitelnost lidským organizmem je dána jejich stravitelností. Stravitelnost byla stanovena gravimetrickou metodou s využitím inkubátoru Daisy po enzymatické hydrolýze pepsinem a pankreatinem. Nejnižší hodnoty DMD a OMD v rozsahu 51,9 - 89,6 % a 66,8 ? 92,3 % byly zjištěny po hydrolýze pepsinem. Nejvyšší hodnoty DMD a OMD v rozsahu 57,1 ? 97,5 % a 79,0 ? 98,1 % byly stanoveny po hydrolýze pankreatinem. Všechny hodnoty byly vztaženy ke kaseinu, jehož stravitelnost je považována za 100 %.
Czech name
Stanovení stravitelnosti produktů ze sladkovodních a mořských řas
Czech description
Byla sledována stravitelnost produktů ze sladkovodních a mořských řas dostupných v tržní síti v České republice. Mořské a sladkovodní řasy jsou známé svým obsahem významných nutričních a biologicky aktivních látek jako jsou aminokyseliny, proteiny, vitaminy, minerální prvky, mastné kyseliny, enzymy, pigmenty a vláknina potravy. Jejich využitelnost lidským organizmem je dána jejich stravitelností. Stravitelnost byla stanovena gravimetrickou metodou s využitím inkubátoru Daisy po enzymatické hydrolýze pepsinem a pankreatinem. Nejnižší hodnoty DMD a OMD v rozsahu 51,9 - 89,6 % a 66,8 ? 92,3 % byly zjištěny po hydrolýze pepsinem. Nejvyšší hodnoty DMD a OMD v rozsahu 57,1 ? 97,5 % a 79,0 ? 98,1 % byly stanoveny po hydrolýze pankreatinem. Všechny hodnoty byly vztaženy ke kaseinu, jehož stravitelnost je považována za 100 %.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Potravinárstvo
ISSN
1338-0230
e-ISSN
—
Volume of the periodical
4
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
SK - SLOVAKIA
Number of pages
7
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—