All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Determination of B-group vitamins and in vitro digestibility of cheeses

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63509392" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63509392 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Stanovení vitaminů skupiny B a stravitelnosti sýrů metodou in vitro

  • Original language description

    Cílem naší studie bylo stanovit vitaminy skupiny B ve vybraných sýrech konzumovaných v ČR a stanovit jejich stravitelnost organické hmoty (OMD) a sušiny (DMD) metodou in vitro. Pro stanovení nikotinamidu, kyseliny pantothenové a pyridoxinu byla použita metoda HPLC s využitím enzymatické hydrolýzy pro jejich izolaci. Kvantitativního výsledku bylo dosaženo při inkubaci vzorku s enzymem clara-diastázou při 30 °C po dobu 20 hodin. Chromatografická separace byla provedena na koloně Supelcosil LC8 (150 x 4,6mm; 5?m) s mobilní fází složenou z fosfátového pufru a methanolu v poměru 90:10. Pro stanovení stravitelnosti byla využita gravimetrická metoda za podmínek in vitro, s využitím kombinované hydrolýzy pepsinem a pankreatinem. Výsledky ukazují, že sýry vyrobené či běžně konzumované v ČR jsou dobře stravitelné a v porovnání se zahraničními sýry obsahují mnohdy i vyšší obsah stanovovaných vitaminů.

  • Czech name

    Stanovení vitaminů skupiny B a stravitelnosti sýrů metodou in vitro

  • Czech description

    Cílem naší studie bylo stanovit vitaminy skupiny B ve vybraných sýrech konzumovaných v ČR a stanovit jejich stravitelnost organické hmoty (OMD) a sušiny (DMD) metodou in vitro. Pro stanovení nikotinamidu, kyseliny pantothenové a pyridoxinu byla použita metoda HPLC s využitím enzymatické hydrolýzy pro jejich izolaci. Kvantitativního výsledku bylo dosaženo při inkubaci vzorku s enzymem clara-diastázou při 30 °C po dobu 20 hodin. Chromatografická separace byla provedena na koloně Supelcosil LC8 (150 x 4,6mm; 5?m) s mobilní fází složenou z fosfátového pufru a methanolu v poměru 90:10. Pro stanovení stravitelnosti byla využita gravimetrická metoda za podmínek in vitro, s využitím kombinované hydrolýzy pepsinem a pankreatinem. Výsledky ukazují, že sýry vyrobené či běžně konzumované v ČR jsou dobře stravitelné a v porovnání se zahraničními sýry obsahují mnohdy i vyšší obsah stanovovaných vitaminů.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2010

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mlékařské listy - Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

  • Issue of the periodical within the volume

    121

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database