Comparsion of muscle colour of chickens and pheasants
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F11%3A43867149" target="_blank" >RIV/70883521:28110/11:43867149 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Porovnání parametrů barvy svaloviny kura a bažanta
Original language description
V pokusu byly vyhodnoceny rozdíly parametrů barvy masa kura a bažanta obecného měřené spektrofotometrem Konica Minolta CM ? 2600d v závislosti na druhu, pohlaví a typu zvoleného svalu. Parametry barvy byly hodnoceny u prsní a stehenní svaloviny. Byly sledovány hodnoty v systému CIELab. Věk sledované drůbeže se pohyboval v rozmezí od 360 do 540 dnů (kur) a bažanti byli odloveni ve věku 173 dnů. Do pokusu byly vybrány druhy bažant obecný (Phasianus colchicus) a kur (Gallus gallus). U kura jsme sledovali plemeno Rodajlendka červená a 2 užitkové typy slepic: Moravia BSL a Moravia Barred. Průměrná hmotnost bažantů byla 1,17 kg a kura 2,74 kg. Bažanti byli chováni ve voliérách a kur v klecovém systému. Z výsledků vyplývá, že prsní svalovina bažanta i kura jevždy světlejší (L*) než stehenní a vliv u obou hodnocených pohlaví není statisticky průkazný. U stehenní svaloviny je u L* vysoce statisticky průkazný rozdíl (P<0,01) mezi slepicemi a kohouty. Dále můžeme konstatovat, že prsní svalovina
Czech name
Porovnání parametrů barvy svaloviny kura a bažanta
Czech description
V pokusu byly vyhodnoceny rozdíly parametrů barvy masa kura a bažanta obecného měřené spektrofotometrem Konica Minolta CM ? 2600d v závislosti na druhu, pohlaví a typu zvoleného svalu. Parametry barvy byly hodnoceny u prsní a stehenní svaloviny. Byly sledovány hodnoty v systému CIELab. Věk sledované drůbeže se pohyboval v rozmezí od 360 do 540 dnů (kur) a bažanti byli odloveni ve věku 173 dnů. Do pokusu byly vybrány druhy bažant obecný (Phasianus colchicus) a kur (Gallus gallus). U kura jsme sledovali plemeno Rodajlendka červená a 2 užitkové typy slepic: Moravia BSL a Moravia Barred. Průměrná hmotnost bažantů byla 1,17 kg a kura 2,74 kg. Bažanti byli chováni ve voliérách a kur v klecovém systému. Z výsledků vyplývá, že prsní svalovina bažanta i kura jevždy světlejší (L*) než stehenní a vliv u obou hodnocených pohlaví není statisticky průkazný. U stehenní svaloviny je u L* vysoce statisticky průkazný rozdíl (P<0,01) mezi slepicemi a kohouty. Dále můžeme konstatovat, že prsní svalovina
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XXXVII. semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny
ISBN
978-80-7375-495-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
65-69
Publisher name
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 3, 2011
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—