Influence of selected hydrocolloids on adhesiveness of processed cheese
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F11%3A43867197" target="_blank" >RIV/70883521:28110/11:43867197 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv vybraných hydrokoloidů na lepivost tavených sýrů
Original language description
Cílem práce bylo sledovat vliv přidávaných hydrokoloidů (?-karagenan, arabská a lokustová guma) o koncentraci 0,30 % w/w na lepivost roztíratelných tavených sýrů (40 % w/w sušiny, 50 % w/w tuku v sušině) a blokových tavených sýrů (45 % w/w sušiny a 35 %w/w tuku v sušině). Lepivost byla měřena analýzou textury za pomoci 3 typů sond: 20 mm nerezové válcové sondy, 40° kónické sondy a 100 mm deskové sondy. Nižší lepivost po aplikaci hydrokolidů byla zjištěna jak u roztíratelných, tak i blokových tavených sýrů. Roztíratelné tavené sýry vykazovaly vyšší lepivost bez ohledu na typ použité sondy při měření. Karagenan významně snížil lepivost všech vzorků. Nejvýznamnější pokles lepivosti byl zjištěn měřením vzorků nerezovou cylindrickou sondou.
Czech name
Vliv vybraných hydrokoloidů na lepivost tavených sýrů
Czech description
Cílem práce bylo sledovat vliv přidávaných hydrokoloidů (?-karagenan, arabská a lokustová guma) o koncentraci 0,30 % w/w na lepivost roztíratelných tavených sýrů (40 % w/w sušiny, 50 % w/w tuku v sušině) a blokových tavených sýrů (45 % w/w sušiny a 35 %w/w tuku v sušině). Lepivost byla měřena analýzou textury za pomoci 3 typů sond: 20 mm nerezové válcové sondy, 40° kónické sondy a 100 mm deskové sondy. Nižší lepivost po aplikaci hydrokolidů byla zjištěna jak u roztíratelných, tak i blokových tavených sýrů. Roztíratelné tavené sýry vykazovaly vyšší lepivost bez ohledu na typ použité sondy při měření. Karagenan významně snížil lepivost všech vzorků. Nejvýznamnější pokles lepivosti byl zjištěn měřením vzorků nerezovou cylindrickou sondou.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Food Hygiene and Technology 41st Lendfeld's and Hökl's Days
ISBN
978-80-7305-594-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
78-81
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 12, 2011
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—