The relationship among the yield, quality of barley grain and the intake of N and S during vegetation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F12%3A43868078" target="_blank" >RIV/70883521:28110/12:43868078 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/62156489:43210/12:00198597
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vztah mezi výnosem, kvalitou zrna ječmene a čerpáním N a S během vegetace
Original language description
V rámci maloparcelního polního pokusu byl v průběhu let 2005-2009 u ječmene odrůdy Jersey pěstované po předplodině cukrovce stanoven ve čtyřech fázích vegetace obsah N a S v sušině rostlin a vypočten příjem živin. Byl hodnocen vliv chemického složení rostlin a příjmu živin na výnos a technologické parametry zrna. Současně byly vyhodnoceny vztahy mezi jednotlivými technologickými parametry a výnosem. Byla potvrzena středně silná závislost mezi příjmem N ve fázi růstu DC 43 a DC 65 a obsahem bílkovin v zrnu (r = 0,465**,r = 0,608**). Podobné trendy byly pozorovány i u příjmu síry (r =0,379**,r = 0,569**). Intenzita příjmu N negativně korelovala s objemovou hmotností (r =-0,373**, r = -0,559**). S výší výnosu pozitivně korelovaly přepad zrna nad sítem 2,8mm (r = 0,416**) a obsah škrobu (r = 0,669**) a negativně obsah bílkovin (r = -0,543**).
Czech name
Vztah mezi výnosem, kvalitou zrna ječmene a čerpáním N a S během vegetace
Czech description
V rámci maloparcelního polního pokusu byl v průběhu let 2005-2009 u ječmene odrůdy Jersey pěstované po předplodině cukrovce stanoven ve čtyřech fázích vegetace obsah N a S v sušině rostlin a vypočten příjem živin. Byl hodnocen vliv chemického složení rostlin a příjmu živin na výnos a technologické parametry zrna. Současně byly vyhodnoceny vztahy mezi jednotlivými technologickými parametry a výnosem. Byla potvrzena středně silná závislost mezi příjmem N ve fázi růstu DC 43 a DC 65 a obsahem bílkovin v zrnu (r = 0,465**,r = 0,608**). Podobné trendy byly pozorovány i u příjmu síry (r =0,379**,r = 0,569**). Intenzita příjmu N negativně korelovala s objemovou hmotností (r =-0,373**, r = -0,559**). S výší výnosu pozitivně korelovaly přepad zrna nad sítem 2,8mm (r = 0,416**) a obsah škrobu (r = 0,669**) a negativně obsah bílkovin (r = -0,543**).
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
12
Issue of the periodical within the volume
2012
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
417-420
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—