NON-TRADITIONAL FRUIT SPECIES AND THEIR IMPORTANCE IN HUMAN NUTRITION
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F12%3A43869402" target="_blank" >RIV/70883521:28110/12:43869402 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Netradiční ovocné druhy a jejich význam v lidské výživě
Original language description
V současné době se klade důraz na kvalitu a jakost potravin. Zahradnické plodiny mohou být pestrým zdrojem produktů, které obsahují řadu látek s pozitivním vlivem na lidské zdraví. I to je jeden z důvodů, proč se stále hledají nové rostlinné zdroje využitelné v zahradnické výrobě. Cílem tohoto příspěvku je zabývat se v podmínkách Evropy netradičními ovocnými druhy. Ty jsou lokalizovány pouze v některých částech světa nebo jejich využívání má v Evropě historickou tradici, nicméně v souvislosti s intenzifikací zemědělství se dostaly v minulých desetiletích na okraj zájmu. Konkrétně je popsána antioxidační kapacita ovocných plodů a vybrané sloučeniny, které ji ovlivňují. U některých druhů i minerální látky a pektiny. Příspěvek se zaměřuje na kdouloně (Cydonia oblonga Mill.), muchovník (Amelanchier alnifolia Nutt.), růži dužnoplodou (Rosa pommifera L.), mišpuli (Mespilus germanica L.), rakytník řešetlákový (Hippopahae rhamnoides L.), jeřába aronii (Sorbus spp., Aronia melanocarpa Michx.),
Czech name
Netradiční ovocné druhy a jejich význam v lidské výživě
Czech description
V současné době se klade důraz na kvalitu a jakost potravin. Zahradnické plodiny mohou být pestrým zdrojem produktů, které obsahují řadu látek s pozitivním vlivem na lidské zdraví. I to je jeden z důvodů, proč se stále hledají nové rostlinné zdroje využitelné v zahradnické výrobě. Cílem tohoto příspěvku je zabývat se v podmínkách Evropy netradičními ovocnými druhy. Ty jsou lokalizovány pouze v některých částech světa nebo jejich využívání má v Evropě historickou tradici, nicméně v souvislosti s intenzifikací zemědělství se dostaly v minulých desetiletích na okraj zájmu. Konkrétně je popsána antioxidační kapacita ovocných plodů a vybrané sloučeniny, které ji ovlivňují. U některých druhů i minerální látky a pektiny. Příspěvek se zaměřuje na kdouloně (Cydonia oblonga Mill.), muchovník (Amelanchier alnifolia Nutt.), růži dužnoplodou (Rosa pommifera L.), mišpuli (Mespilus germanica L.), rakytník řešetlákový (Hippopahae rhamnoides L.), jeřába aronii (Sorbus spp., Aronia melanocarpa Michx.),
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník přednášek Biologické a nutriční hodnoty potravin
ISBN
978-80-86380-64-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
2
Pages from-to
44-45
Publisher name
Ing. Václav Helán - 2 THETA
Place of publication
Český Těšín
Event location
Kroměříž
Event date
Sep 26, 2012
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—