Nutritional and sensory quality of edible flowers
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F12%3A43869403" target="_blank" >RIV/70883521:28110/12:43869403 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/62156489:43510/12:00185024
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Nutriční a senzorická jakost jedlých květů
Original language description
Článek informuje o workshopu k problematice jedlých květů, který proběhl v červenci loňského roku na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Lednici. Účastníci byli seznámeni s novými poznatky o sortimentu jedlých květů, s jejich zdravotními přínosy ariziky a s možnostmi jejich využití při praktické přípravě pokrmů. Desítky jich shlédli ve fakultní zahradě, ochutnali a některé se naučili sami kulinářsky připravovat. Akce přines řadu zajímavých nových poznatků v několika tématických okruzích, o nichžje podrobněji referováno. Je zdůrazněno příznivé působení protektivních látek, které i v malých kvantech zvyšují imunitu člověka a snižují rizika tzv. civilizačních chorob (kardiovaskulárních, nádorových, diabetes aj.). V květech se nalézají cenné antioxidanty, fenolové látky, karotenoidy i flavonoidy aj. Cílem současné gastronomie je nejen nasycení, ale i estetika a zdokonalování chuti, vůní a vzhledu. K tomuto cíli přispívá též široký sortiment jedlých květů.
Czech name
Nutriční a senzorická jakost jedlých květů
Czech description
Článek informuje o workshopu k problematice jedlých květů, který proběhl v červenci loňského roku na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Lednici. Účastníci byli seznámeni s novými poznatky o sortimentu jedlých květů, s jejich zdravotními přínosy ariziky a s možnostmi jejich využití při praktické přípravě pokrmů. Desítky jich shlédli ve fakultní zahradě, ochutnali a některé se naučili sami kulinářsky připravovat. Akce přines řadu zajímavých nových poznatků v několika tématických okruzích, o nichžje podrobněji referováno. Je zdůrazněno příznivé působení protektivních látek, které i v malých kvantech zvyšují imunitu člověka a snižují rizika tzv. civilizačních chorob (kardiovaskulárních, nádorových, diabetes aj.). V květech se nalézají cenné antioxidanty, fenolové látky, karotenoidy i flavonoidy aj. Cílem současné gastronomie je nejen nasycení, ale i estetika a zdokonalování chuti, vůní a vzhledu. K tomuto cíli přispívá též široký sortiment jedlých květů.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
67
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
49-51
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—