Edible Flowers - Nutraceutical and Gastronomic Importance
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F12%3A43869426" target="_blank" >RIV/70883521:28110/12:43869426 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Jedlé květy - nutraceutický a gastronomický význam
Original language description
Sortiment jedlých květů dnes nabízí několik desítek druhů s velkým počtem tvarově, barevně a chuťově pestrých květů, ve světové kuchyni využívaných ke zlepšení vzhledu (barvení pokrmů, dekorace), chuti, vůně a k přípravě pokrmů. Jedlé květy jsou však stále častěji zmiňovány v souvislosti s biologicky aktivními látkami. Cílem práce je shrnout současné poznatky o využití jedlých květů pro lidskou výživu. Práce popisuje jakost, zdroje, konzumaci, nutriční a senzorický význam jedlých květů. Za zdroje jedlých květů můžeme považovat jedlé květy okrasných rostlin, zeleninové jedlé květy, jedlé květy léčivých rostlin a jedlé květy ovocných rostlin. Význam jedlých květů rostlin je také hodnocen z hlediska potenciálních zdravotních účinků. Jedná se především o vliv barevnosti, vonných a chuťových složek ve vztahu k antioxidační aktivitě, úbytkové aktivitě volných radikálů i působení například proti nádorovým onemocněním. Obsah běžných složek jedlých květů (bílkoviny, tuky, sacharidy, vitaminy) s
Czech name
Jedlé květy - nutraceutický a gastronomický význam
Czech description
Sortiment jedlých květů dnes nabízí několik desítek druhů s velkým počtem tvarově, barevně a chuťově pestrých květů, ve světové kuchyni využívaných ke zlepšení vzhledu (barvení pokrmů, dekorace), chuti, vůně a k přípravě pokrmů. Jedlé květy jsou však stále častěji zmiňovány v souvislosti s biologicky aktivními látkami. Cílem práce je shrnout současné poznatky o využití jedlých květů pro lidskou výživu. Práce popisuje jakost, zdroje, konzumaci, nutriční a senzorický význam jedlých květů. Za zdroje jedlých květů můžeme považovat jedlé květy okrasných rostlin, zeleninové jedlé květy, jedlé květy léčivých rostlin a jedlé květy ovocných rostlin. Význam jedlých květů rostlin je také hodnocen z hlediska potenciálních zdravotních účinků. Jedná se především o vliv barevnosti, vonných a chuťových složek ve vztahu k antioxidační aktivitě, úbytkové aktivitě volných radikálů i působení například proti nádorovým onemocněním. Obsah běžných složek jedlých květů (bílkoviny, tuky, sacharidy, vitaminy) s
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník přednášek Biologické a nutriční hodnoty potravin
ISBN
978-80-86380-64-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
2
Pages from-to
46-47
Publisher name
Ing. Václav Helán - 2 THETA
Place of publication
Český Těšín
Event location
Kroměříž
Event date
Sep 26, 2012
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—