All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Edible Flowers - Nutraceutical and Gastronomic Importance

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F12%3A43869426" target="_blank" >RIV/70883521:28110/12:43869426 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Jedlé květy - nutraceutický a gastronomický význam

  • Original language description

    Sortiment jedlých květů dnes nabízí několik desítek druhů s velkým počtem tvarově, barevně a chuťově pestrých květů, ve světové kuchyni využívaných ke zlepšení vzhledu (barvení pokrmů, dekorace), chuti, vůně a k přípravě pokrmů. Jedlé květy jsou však stále častěji zmiňovány v souvislosti s biologicky aktivními látkami. Cílem práce je shrnout současné poznatky o využití jedlých květů pro lidskou výživu. Práce popisuje jakost, zdroje, konzumaci, nutriční a senzorický význam jedlých květů. Za zdroje jedlých květů můžeme považovat jedlé květy okrasných rostlin, zeleninové jedlé květy, jedlé květy léčivých rostlin a jedlé květy ovocných rostlin. Význam jedlých květů rostlin je také hodnocen z hlediska potenciálních zdravotních účinků. Jedná se především o vliv barevnosti, vonných a chuťových složek ve vztahu k antioxidační aktivitě, úbytkové aktivitě volných radikálů i působení například proti nádorovým onemocněním. Obsah běžných složek jedlých květů (bílkoviny, tuky, sacharidy, vitaminy) s

  • Czech name

    Jedlé květy - nutraceutický a gastronomický význam

  • Czech description

    Sortiment jedlých květů dnes nabízí několik desítek druhů s velkým počtem tvarově, barevně a chuťově pestrých květů, ve světové kuchyni využívaných ke zlepšení vzhledu (barvení pokrmů, dekorace), chuti, vůně a k přípravě pokrmů. Jedlé květy jsou však stále častěji zmiňovány v souvislosti s biologicky aktivními látkami. Cílem práce je shrnout současné poznatky o využití jedlých květů pro lidskou výživu. Práce popisuje jakost, zdroje, konzumaci, nutriční a senzorický význam jedlých květů. Za zdroje jedlých květů můžeme považovat jedlé květy okrasných rostlin, zeleninové jedlé květy, jedlé květy léčivých rostlin a jedlé květy ovocných rostlin. Význam jedlých květů rostlin je také hodnocen z hlediska potenciálních zdravotních účinků. Jedná se především o vliv barevnosti, vonných a chuťových složek ve vztahu k antioxidační aktivitě, úbytkové aktivitě volných radikálů i působení například proti nádorovým onemocněním. Obsah běžných složek jedlých květů (bílkoviny, tuky, sacharidy, vitaminy) s

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2012

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník přednášek Biologické a nutriční hodnoty potravin

  • ISBN

    978-80-86380-64-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    2

  • Pages from-to

    46-47

  • Publisher name

    Ing. Václav Helán - 2 THETA

  • Place of publication

    Český Těšín

  • Event location

    Kroměříž

  • Event date

    Sep 26, 2012

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article