All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The decarboxylation activity of selected starter lactic acid bacteria in model Dutch - type cheese

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F14%3A43871694" target="_blank" >RIV/70883521:28110/14:43871694 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Dekarboxylázová aktivita vybraných zákysových bakterií mléčného kvašení v modelovém přírodním sýru

  • Original language description

    V současné době patří přírodní sýry ke stále více oblíbeným potravinám zejména díky své specifické chuti pro daný druh sýra a obsahu významných živin pro lidskou výživu. Při technologii výroby přírodních sýrů se využívají zákysové bakterie, jež se v průběhu zrání podílejí na tvorbě požadované textury, případně vzniku senzoricky významných látek. Mezi často používané zákysové bakterie patří Lactococcus lactis subsp. cremoris. U některých kmenů těchto mikroorganizmů však byla zjištěna významná dekarboxylázová aktivita. Díky této vlastnosti může za vhodných podmínek docházet k přeměně (dekarboxylaci) volných aminokyselin (uvolněných z proteinů a peptidů proteolytickou činností přítomných mikroorganizmů) na biogenní aminy. V případě Lactococcus lactis subsp. cremoris byla pozorována především dekarboxylace tyrozinu za vzniku tyraminu. Cílem této studie bylo sledovat koncentrace tyraminu v modelových přírodních sýrech s přídavkem dvou kmenů dekarboxyláza pozitivních Lactococcus lactis subsp

  • Czech name

    Dekarboxylázová aktivita vybraných zákysových bakterií mléčného kvašení v modelovém přírodním sýru

  • Czech description

    V současné době patří přírodní sýry ke stále více oblíbeným potravinám zejména díky své specifické chuti pro daný druh sýra a obsahu významných živin pro lidskou výživu. Při technologii výroby přírodních sýrů se využívají zákysové bakterie, jež se v průběhu zrání podílejí na tvorbě požadované textury, případně vzniku senzoricky významných látek. Mezi často používané zákysové bakterie patří Lactococcus lactis subsp. cremoris. U některých kmenů těchto mikroorganizmů však byla zjištěna významná dekarboxylázová aktivita. Díky této vlastnosti může za vhodných podmínek docházet k přeměně (dekarboxylaci) volných aminokyselin (uvolněných z proteinů a peptidů proteolytickou činností přítomných mikroorganizmů) na biogenní aminy. V případě Lactococcus lactis subsp. cremoris byla pozorována především dekarboxylace tyrozinu za vzniku tyraminu. Cílem této studie bylo sledovat koncentrace tyraminu v modelových přírodních sýrech s přídavkem dvou kmenů dekarboxyláza pozitivních Lactococcus lactis subsp

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1210300" target="_blank" >QJ1210300: Protection systems of quality and safety of dairy products by means of suitable methods applicable in practice</a><br>

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2014

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Celostátní přehlídka sýrů a konference mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-909-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    167-172

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Jan 22, 2014

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article