The importance and value of edible flowers in human nutrition
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F14%3A43871727" target="_blank" >RIV/70883521:28110/14:43871727 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Význam a hodnota jedlých květů ve výživě člověka
Original language description
V globálním měřítku lidé stále více zaměřují pozornost na atraktivní a chutné pokrmy. Jak kvalita potravin, tak estetické aspekty přispívají ke vzniku konzumovaných pokrmů. Atraktivita a přitažlivost jednotlivých jídel by mohla být posílena těmito jedlými květy . Rovněž jsou důležité nové informace týkající se složení nutričních hodnot jedlých květů a představují dostatečný důvod pro jejich konzumaci. Cílem této studie je přispět k popularizaci vybraných jedlých květů okrasných rostlin týkajících se celkem 15 druhů. Květy byly použity k určení jejich antioxidační kapacity kolísající v rozsahu od 4,11 do 7,94 g ekvivalentu kyseliny askorbové (AAE) / kg čerstvé hmotnosti. Korelační koeficienty mezi antioxidační kapacitou a obsahem celkových polyfenolů aflavonoidů byly r2 = 0,9705 a r2 = 0,7861, resp. Kromě toho, výsledky byly doplněny novými údaji o minerálním složení jedlých květů (většina z nich není dostupná v literatuře). Nejvyšší hladiny minerálních látek byly pozorovány u květů dr
Czech name
Význam a hodnota jedlých květů ve výživě člověka
Czech description
V globálním měřítku lidé stále více zaměřují pozornost na atraktivní a chutné pokrmy. Jak kvalita potravin, tak estetické aspekty přispívají ke vzniku konzumovaných pokrmů. Atraktivita a přitažlivost jednotlivých jídel by mohla být posílena těmito jedlými květy . Rovněž jsou důležité nové informace týkající se složení nutričních hodnot jedlých květů a představují dostatečný důvod pro jejich konzumaci. Cílem této studie je přispět k popularizaci vybraných jedlých květů okrasných rostlin týkajících se celkem 15 druhů. Květy byly použity k určení jejich antioxidační kapacity kolísající v rozsahu od 4,11 do 7,94 g ekvivalentu kyseliny askorbové (AAE) / kg čerstvé hmotnosti. Korelační koeficienty mezi antioxidační kapacitou a obsahem celkových polyfenolů aflavonoidů byly r2 = 0,9705 a r2 = 0,7861, resp. Kromě toho, výsledky byly doplněny novými údaji o minerálním složení jedlých květů (většina z nich není dostupná v literatuře). Nejvyšší hladiny minerálních látek byly pozorovány u květů dr
Classification
Type
C - Chapter in a specialist book
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Book/collection name
Nové smery vo výžive a v životnom štýle l'udí
ISBN
978-80-558-0629-7
Number of pages of the result
26
Pages from-to
201-226
Number of pages of the book
442
Publisher name
Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre
Place of publication
Nitra
UT code for WoS chapter
—