Possibility to reduce of the content of sulphur dioxide in wine biological way
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F15%3A43873259" target="_blank" >RIV/70883521:28110/15:43873259 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Možnosti snížení obsahu oxidu siřičitého ve víně biologickou cestou
Original language description
Oxid siřičitý je již po nějaké to století zatím nezastupitelnou aditivní složkou vína, ale i jiných nápojů, dokonce i některých pokrmů zvláště ovocného původu. Má účinky antioxidační, antimikrobiální a konzervační, které se vzájemně i prolínají. Náhrada zatím v rámci celého jeho působení není. Je však možné zvýšit stabilitu zastoupení komplexu biologicky aktivních látek (BAL), jako nositelů přírodní antioxidační kapacity. V průběhu celého technologického procesu výroby a ošetřování vína buď unikají, nebo zůstávají i se svými antioxidačními hodnotami ve velké míře ve zbytkové biomase, Předkládaný příspěvek přináší možnosti nikoliv plné eliminace, ale podstatného snížení obsahu oxidu siřičitého, který ochraňuje víno v průběhu celého technologického procesu jeho výroby a ošetřování. Není to sice podíl největší, ale podstatný. Lze dávkování oxidu siřičitého snížit v jeho hodnotách od 15 do 40% ze zdravotně povoleného jeho obsahu ve víně. Pro 20 - 25% dospělé populace jsou i povolené dávky oxidu siřičitého silným alergenem a víno, případně i jiné nápoje nebo některé ovocné pokrmy jím ošetřované až nepřijatelné.
Czech name
Možnosti snížení obsahu oxidu siřičitého ve víně biologickou cestou
Czech description
Oxid siřičitý je již po nějaké to století zatím nezastupitelnou aditivní složkou vína, ale i jiných nápojů, dokonce i některých pokrmů zvláště ovocného původu. Má účinky antioxidační, antimikrobiální a konzervační, které se vzájemně i prolínají. Náhrada zatím v rámci celého jeho působení není. Je však možné zvýšit stabilitu zastoupení komplexu biologicky aktivních látek (BAL), jako nositelů přírodní antioxidační kapacity. V průběhu celého technologického procesu výroby a ošetřování vína buď unikají, nebo zůstávají i se svými antioxidačními hodnotami ve velké míře ve zbytkové biomase, Předkládaný příspěvek přináší možnosti nikoliv plné eliminace, ale podstatného snížení obsahu oxidu siřičitého, který ochraňuje víno v průběhu celého technologického procesu jeho výroby a ošetřování. Není to sice podíl největší, ale podstatný. Lze dávkování oxidu siřičitého snížit v jeho hodnotách od 15 do 40% ze zdravotně povoleného jeho obsahu ve víně. Pro 20 - 25% dospělé populace jsou i povolené dávky oxidu siřičitého silným alergenem a víno, případně i jiné nápoje nebo některé ovocné pokrmy jím ošetřované až nepřijatelné.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů